sunnuntai 5. elokuuta 2018

Hamina / Vehkalahden asekätkijöiden muistomerkki

Willimiehellä on ollut viime päivinä vilkasta! Olen selvitellyt kartalla kohteiden sijainteja ja todennut, että aivan joka paikkaan minulla ei ole pääsyä halustani huolimatta. Suomenlahden saaret, Laatokan saaret ja todella tiettömän tien päässä olevat kohteet ovat minulle mahdottomia. Lisäksi osa muistomerkeistä sijaitsee yksityisalueella, tehdasalueille tai puolustusvoimien hallinnoimalla kasarmialueella. Luparumba noihin paikkoihin pääsemiseksi on melkoisen kovan työn takana.

Niinpä päätinkin kokeilla somen voimaa. Laitoin viestin ja kartan tarvitsemistani kohteista jakoon Facebookin Sputnik - Venäjän omatoimimatkailijoiden ja Sotahistorialliseen keskusteluryhmään ja muutamaan pienempään ryhmään. Kylläpä on toiminut! Kuvia kohteista on tullut ja etenkin noista saarikohteista, joihin minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuutta. Kiitokset jo tässä vaiheessa kaikille kuvien lähettäjille ja lisääkin saa lähettää!!!! Saadaan tämä tietokanta joskus kattamaan kaikki kohteet, kuten aikomukseni on. Kyllä somessa on voimaa ja kyllä tässä tekemistä jää vielä minullekin. Asiaan...

Aina joskus tarvitaan rohkeita miehiä ja naisia, jotka ovat valmiita uhraamaan itsensä yhteisen hyvän puolesta. Valitettavasti nykyisin tuntuu vain ajattelevan omaan napaansa eikä ole valmis suostumaan minkäänlaiseen uhraukseen, joka saattaa heikentää omaa elämänlaatua. Kelan tuet, kierrättäminen, ilmastonmuutosta vastaan toimiminen ja vastaavat saavat vastaan ainoastaan välinpitämättömiä olankohautuksia. Mitä juuri minä saisin aikaan? No, totta hitossa meidän jokaisen tekemisillä on väliä! 
Asekätkijöiden muistomerkki on Vehkjärventien ja Uskintien risteyksessä

Yhteisöllisyys on valitettavasti vähissä nykypäivän Suomessa. Yksi selkeä esimerkki siitä on talkootyön loppuminen ja itsekin olen tähän kipeästi viime aikoina törmännyt, kun olen lupautunut muuttopuuhiin ystävilleni. Monilla tuntuu juuri tuona päivänä olevan tärkeämpää tekemistä kuin auttaa muita. No, ehkä minunkin pitäisi opetella useammin sanomaan EI? Onneksi vielä syksyllä 1944 löytyi henkilöitä, jotka olivat valmiit toimimaan toisten puolesta, tosin salaa....
Muistolaatta on kiinnitetty isoon luonnonkiveen

Syksyllä 1944 alkoi tapahtumasarja jatkosodan päättäneen rauhanteon jälkeen. Eri puolilla Suomea piilotettiin aseita ja ammuksia erilaisiin kätköihin mahdollisen Neuvostoliiton hyökkäyksen varalle. Toiminta alkoikin kaikessa salassa ja aseita saatiin piilotetuksi liki 35000 miehen joukkoa varten. Valitettavasti toiminta paljastui kesällä 1945 ja siitä alkoi Suomen historian suurin oikeusprosessi, mikä lopulta päättyi 1488 henkilön vankeustuomioon. 
Muistolaatta

Vaaroista huolimatta he olivat valmiit ottamaan riskin ja näin toimittiin Vehkalahdellakin, mikä nykyisin kuuluu Haminaan. Tänne paikallinen maanpuolustusväki onkin pystyttänyt muistomerkin näille paikallisille asekätkijöille. He jos ketkä olivat isänmaan ystäviä!
Laatan tekijän etunimi jäi vähän epäselväksi

Muistomerkki on paljastettu 12.11.1994 ja kiveen kiinnitetyn laatan on valmistanut Altti Heiskanen. Nimi on laatassa vähän epäselvä, joten kyseessä voi olla Ahti Heiskanen. Sinänsä etunimi on yhdentekevä, koska kyseessä on kuitenkin hieno tunnustus pyyteettömästä työstä....   

Liitän tähän alle vielä linkin blogin kohdekarttaan ja mahdottomien kohteiden karttaan. Jos vaikka teiltä lukijoiltakin löytyisi kovalevyjen kätköistä valokuvia blogissa julkaistavaksi. Kuvat voitte lähettää osoitteeseen willimiehenjaljilla@gmail.com. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita