sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Kouvola / Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki

Olisikohan tämä viimeinen Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, jonka julkaisen blogissani? Ainakin näitä on tullut esiteltyä jo aivan kelpo määrä ja kukapa tietää, vaikka jossain vielä lymyilisi jokunen vastaava monumentti? Itse uskon, ettei löydy, mutta onhan sitä ennenkin huomattu jonkun kohteen löytyvän julkaisua seuraavina päivinä ja sehän tietää taas lisää autoilua....
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki

Inkeriosten Karhunkankaan hautausmaalta löytyy toivottavasti viimeinen tällainen kohde. Ajatus muistomerkkiin heräsi Inkeroisissa ehkä vähän myöhemmin kuin muualla, koska ajatus nousi esiin vasta vuonna 1973. Seurakunta hyväksyi hankkeen ja paikka katsottiin yhdessä etukäteen, ennen muistomerkin suunnittelua ja rahoituksen järjestämistä. 

Perustetun patsastoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin Lilja Ritmala ja asiat etenivät ripeästi. Hankkeen vaatimat rahat löytyivät paikallisilta pankeilta, yrityksiltä, Sippolan kunta ja tietenkin yksityishenkilöt. Lopulta tämä taiteilija Kirsti Liimataisen suunnittelema ja Viitasaaren Mustakiven valmistama muistomerkki oli valmis paljastettavaksi 1.9.1974. 

Paljastustilaisuudessa puheita pitivät Inkeroisten kirkkoherra rovasti Heino Toikka ja tietenkin patsastoimikunnan puolesta puheenjohtaja Ritmala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita