perjantai 7. kesäkuuta 2019

Kouvola / Marsalkka Mannerheimin tammi

Myllykosken kirkon läheisyydessä sijaitsee entisen Myllykoski Oy:n pääkonttori, joka valmistui vuonna 1937. Kyseinen rakennus on hieno esimerkki tuon aikakauden funkkis-tyylisuunnasta. Tällä hetkellä rakennus lienee tyhjilleen, mutta olisi todella upeaa, jos se vielä jonain päivänä olisi täynnä toimeliaisuutta ja vilinää. Jos joku innostuisi rakennuksen ostamaan, niin saisi kaupantekijäisinä aivan ainutkertaisen lahjankin.... Kenenpä talonpihalla olisi Marsalkka Mannerheimin istuttama tammi? No, meillä saattaa olla, koska otimme muutaman tammenterhon mukaan ja istutimme omalle pihallemme ne!
Myllykoski OY:n entisen pääkonttorin sisäänkäynti


Funkkista Myllykoskella

Talon päädyssä Mannerheimin istuttama tammi

Mannerheim kävi Myllykoskella 12.6.1938 seuraamassa Yhtyneet Paperitehtaat OY:n ja Kymi OY:n välistä ampumakilpailua ja suoritti voittajien palkintojenjaon viereisessä Seuratalossa. Koska vieras oli sen verran harvinainen, niin hänet kävelytettiin uuden konttoritalon nurkalle tammea istuttamaan. Ennen istutusta Mannerheim kukitettiin lasten taholta ja sen jälkeen olikin torvisoittokunnan vuoro. Sitten paikallinen suojeluskunnanpäällikkö Kuusio ilmoitti suojeluskunnan vahvuuden ja kenraali Walden piti puheen. Sen jälkeen Mannerheim sai luvan tarttua lapioon ja istuttaa tammen.
Kivi on tuotu paikalle myöhemmin


Myöhemmin paikalle sijoitettiin muistokivi, mihin on kaiverrettu Mannerheimin allekirjoitus ja vuosiluku 1938. Nykyisin puu on jo kasvanut melkoisen isoksi, mutta onhan tapahtumasta kulunutkin jo 81 vuotta. No, se ei ole tammelle ikä eikä mikään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita