maanantai 24. kesäkuuta 2019

Rautu / Sankarivainajien muistomerkki*

Rautu oli alue, joka otti talvisodan alussa venäläisten hyökkäyksen vastaan ja joutui miehitysvallan alle. Syksyllä 1941 suomalaiset palasivat, mutta kesällä 1944 alue piti luovuttaa takaisin rauhansopimuksessa määriteltyjen alueluovutusten takia. Ajat kuitenkin muuttuvat ja pitkään suomalaisilta suljettuna pysynyt alue avautui suomalaisille matkailijoille 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, kuten muutkin alueet.
Raudun sankarivainajien muistomerkki






Oli aika poistua Tikatsusta ja hypätä Chryslerin kyytiin

Nyt Sosnovo, entinen Rautu, on taas kulkijoille vapaata aluetta ja se näkyy myös Raudun Tikatsun hautausmaalla, jonne suomalaiset ovat pystyttäneet kaksi muistomerkkiä. Eilen tutustuimme niistä toiseen, joten tänään on vuorossa Raudun sankarivainajille pystytetty muistomerkki. 

Raudun sankarihaudan muistomerkki on koruton kolmionmuotoinen kivenmurikka, jonka pystytysvuotta ja tekijää en saanut selville yrityksistäni huolimatta. Sen kuitenkin tiedän, että alueelle on haudattu noin kaksisataa rautulaista sankarivainajaa. Itse veikkaan muistomerkin tulleen pystytetyksi jo 1990-luvulla, mutta olen ennenkin ollut arvailujen suhteen väärässä! 

Päivitys 3.11.2019
Muistomerkki on panssariestekivi, mihin on kiinnitetty laatta. Se on pystytetty rautulaisten pitäjäseuran toimesta ja se paljastettiin 13.8.1995.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita