lauantai 2. marraskuuta 2019

Lappeenranta / Lempiälän koulu*

Koska olen ammatiltani historianopettaja, niin tämä kouluaihe on jotenkin kiinnostava. Tekihän eläkkeelle siirtynyt kollegani Mauri Kinnunen eläkepäivinään teoksen Kansanopetusta Lappeenrannassa 150 vuotta ja sitä olen pariin otteeseen lueskellut ajankuluksi. Mauri on osannut kaivaa pieniä mukavia tapauksia koulumaailman menneisyydestä....no ei aina niin hirveän kaukaa! Kukapa osaisi arvata, että vielä 1970-luvun loppupuolella aika monessa koulussa oli käytössä ulkohuussit? Enpä usko, että tänä päivänä olisi suurta tunkua talvipakkasilla.... Niin, kannattaapa teidänkin selailla tuota teosta ja kenties sitä kautta palautuu omiakin koulumuistoja taas mieleenne!
Lempiälän koulu on keskellä maalaismaisemaa

Nyt kuitenkin siirrymme jo lakkautetun Lempiälän kansakoulun kimppuun, mistä omalla isälläni on lämpimät muistot. Kuulemma 1950-luvun alussa oppilaat olivat napakampia kuin tänä päivänä. Lukuisat kerrat olen näet kuunnellut Williukin kertomuksia siitä, kuinka talvella kympin koulumatka tehtiin hiihtämällä kilpaa kavereiden kanssa, samalla kun susia ja muita metsäneläviä ravisteltiin lahkeista irti. Lukuisat ovat myös kertomukset koulun kurista, joka oli todella kovaa tuohon aikaan. Ilmeisesti oppilaat eivät olleet niin kilttejä ja mukavia kuin nykyisin?
Komea vanha koulu, jollaisia ei enää rakenneta

Lempiälän koulun historiasta sen verran, että aluksi Lempiälän koulupiirin oppilaat suorittivat koulunsa Kansolan koulussa. Kun Kansolan koulu siirrettiin pois Kansolasta, oli edessä uuden koulun rakentaminen yksimielisellä päätöksellä. Riitaa tuli koulun sijainnista, mutta lopulta siihenkin löytyi ratkaisu ja 23.6.1920 koulun johtokunta valittiin toimeensa. Aluksi uutta koulurakennusta odotellessa, koulutoiminta pyöri täydellä vauhdilla yksityishenkilöiden kotona. 

Lappeen kunnavaltuusto hyväksyi lopulta koulun rakentamisen ja valtuutti koulun johtokunnan selvittämään kustannukset ja laatimaan rakennukselle piirustukset marraskuussa 1921. Heti keväällä 1922 rakentaminen alkoi ja jo samana syksynä alkoi koulutoiminta tässä rakennuksessa. Koulu siis valmistui vauhdilla ja vihkiäisjuhlakin kerittiin pitää 22.10.1922. Koulu oli siis valmis, mutta nykyisin se toimii yksityisasuntona.

Syy miksi itse esittelen tämän kohteen on koulun seinältä löytyvä muistolaatta. Sen on kiinnittänyt rakennuksen seinään Lappeen kotiseutuyhdistys ry ja sen sanoma on seuraava:"Lempiälän koulu toimi jatkosodan kenttäsairaalana 1944 - Veljeä ei jätetä". Koululla on siis ollut oma roolinsa sotatoimissakin....

Päivitys 3.11.2019
Sain lukijalta seuraavan tiedon, joka tuo lisää informaatiota Lempiälän koulun roolista kesällä 1944, sen toimiessa sotasairaalana.

"Koulussa toimi IV Armeijakunnan 13. Kenttäsairaalan B-osasto kesäkuussa 1944. A-osasto oli Rauhan mielisairaalassa ja huolehti kirurgisista toimenpiteistä. B-puolelle jäivät muut hoitotoimenpiteet. Vahvuudeltaan molemmat sairaalat olivat yhteensä noin 130-160 henkilöä, joista naisia 70-80. Potilaita mahtui 50 kpl A sekä 150 kpl B-sairaalaan. Jatkohoitoa kaipaavat haavoittuneet ja vakavammin sairastuneet lähetettiin täältä Kuusankoskelle 13. Sotasairaalaan".

2 kommenttia:

  1. Hei kukahan mahtaa omistaa koulurakennuksen nykyään? :)

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti ainakaan minä en tiedä vastausta tuohon kysymykseesi

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita