maanantai 4. marraskuuta 2019

Lappeenranta / Pikkalan lähde

Nuorena poikana Willimies oli innokas hiihtäjä. Mitäpä muuta 1970-luvun teinillä oli tuolloin tarjolla? Päivät kului koulussa ja illat talvisin hiihdellessä. Tuohon aikaan vielä luntakin oli joka talvi ja isäukko voiteli meikäläisen sukset iskuun. Omasta kotipihasta Kaukaalta johti ladut joka paikaan, mutta oma suosikkireittini oli piipahtaminen Lasolan kansanhiihtopaikalla. Nimi kirjaan, että tutut saivat tietää Siiskosen mamman pojan taas tänäänkin käyneen paikalla. 
Toista se oli ennen....alue oli ryteikköä

Paluumatkalla kuitenkin joskus heikotti, koska blogin assitenttinäkin toiminut Sollon jone oli minua parempi hiihtäjä. Koska en olisi kestänyt peesissä kotiin asti, niin ehdotin aina juomataukoa Pikkalan lähteellä. Tuolloin paikka oli useiden suosiossa ja monet kantoivat tuota juomakelpoista, mutta kitkerää vettä jopa koteihinsakin. Itselleni riitti messevä ryyppy ja taas jaksoi hiihdellä kotio kohti kohti äidin iltapalaa....

Kyseinen paikkahan ei kovin kummoiselta näyttänyt tuolloin eikä vuosikymmeniin hiihtoreissujeni jälkeenkään. Maan sisältä pulppusi rauta- ja mineraalipitoista vettä, mikä värjäsi läheisen alueen punaiseksi. Lopulta kävijämäärät vähenivät ja alue kasvoi pahasti umpeen, eikä siellä kovinkaan moni tainnut vierailla. 
Reitti on komea. Kaupungin miehet tekivät hienoa jälkeä

Toisin oli kaukana menneisyydessä. Löysin jostain historiatiedon, että lähde olisi löydetty vuonna 1802. Varmaan sitä on käytetty jo ennen tuotakin ajankohtaa, mutta tuo vuosi oli käännekohta. Lähteen vettä pidettiin niin terveellisenä, että paikalle rakennettiin pitkospuut ja Lappeen kylpylän asiakkaat kävivät paikan päällä ryystämässä terveellistä vettä. Tätä pidetäänkin Lappeenrannan kylpyläbisneksen alkuna, koska 1830-luvulla alkunsa saanut bisnes jatkuu vieläkin Lappeenrannassa. Veikkaanpa, että tulevaisuudessakin vesi tulee olemaan yksi Lappeenrannan valteista. Sillä tuskin lienee merkitystä onko vesi mineraalipitoista tai puhdasta Saimaan vettä. Se tietää dollareita, kuten Pikkalan lähde aikoinaan.
Lähteen ympäristö on siistitty

Kannattaa käydä ryypyllä! Terveysvesi on ilmaista

Ilokseni huomasin paikallisesta aviisista, että kesällä 2019 Lappeenrannan kaupunki päätti lauritsalaisten asukkaiden toiveista kunnostaa lähteen, jotta kuka tahansa pääsee nauttimaan terveellisestä rauta. ja mineraalipitoisesta Pikkalan lähteen vedestä. Pahaltahan se maistuu, mutta mitäpä ihminen oman terveytensä eteen tekisi. Oranssin värin ei kannata antaa häiritä.....

Kiitokset Lappeenrannan kaupungin väelle tästä historiallisen paikan kunnostamisesta!

4 kommenttia:

  1. Viipurin portille mentäessä, tien laidalla näkyy 2 kivipaalia joiden välistä menee kävelytie lähteelle. Eli auto abc:lle parkkiin ja suojatien yli ja jalkakäytävääpitkin kivienluokse siitä hieman metsätietä ja lähde tulee vastaan pian.

    VastaaPoista
  2. Kerran jo käytiin etsimässä. Ohje oli ABC:n vastapäätä metsässä. Hukkareissu tuli.

    VastaaPoista
  3. ABC:lta kun mennään linnuntietä Laineaholle päin, siinä Eteläkadun varressa menoväylä. Kävimme tänään, etsimme itsekin ensin vaikka kuinka, ja sitten se olikin vaan siinä nenän edessä iso kivikyltti jossa luki.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita