sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Nuijamaan ensimmäinen kirkko

Aikoinaan Nuijamaa kuului Viipurin seurakuntaan, mutta huonojen kulkuyhteyksien takia pappi harvemmin vaivautui Viipurista saapumaan Nuijamaalle kirkonmenoihin. Pahimmillaan pappi piipahti kylässä vain yhden kerran vuoden aikana. Tästä Nuijamaan väki ei pitänyt ja alkoivatkin valittaa hengellisen puolen huonosta hoitamisesta. Perisuomalaiseen tapaan valittaminen kannatti ja lupa oman kirkon rakentamiseen saatiin.
Ensimmäisen kirkon muistomerkki

Vuonna 1887 Nuijamaan ensimmäinen kirkko valmistui arkkitehti E.Dippelin piirustusten mukaan. Kyseessä oli hirsinen tornimainen talkootyönä rakennettu herran huone. Nuijamaan asukkaiden hengellisten asioiden hoitaminen alkoikin kirkon vihkiäistilaisuudesta, jolloin paikalla oli Porvoon piispa C.H.Alopaeus seuranaan muutama pappi, ilmeisesti Viipurin seurakunnasta, johon Nuijamaakin kuului aina vuoteen 1903 asti. Tällöin Nuijamaan ensimmäiseksi papiksi valittiin K.A.Olander.

Kovinkaan kauan Nuijamaa ei saanut nauttia omasta kirkostaan, koska 30.6.1941neuvostoliittolaisten ampuma kranaatti osui kirkkoon ja kahdessa tunnissa hirsinen kirkko paloi maan tasalle. Tästä katastrofista on muistona sodan aikaisesta tankkiesteen kivestä tehty muistomerkki, joka muistuttaa entisestä kirkosta. Paikalla on myös  muistokivi. Idea kyseiseen muistomerkkiin on lähtöisin Elis Ruokoselta.

Muistolaatta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita