keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Meijerin talo

Ainonkadun ja Kipparin kadun kulmassa sijaitsee ns. Meijerin talo. En ole tiedosta aivan varma, mutta nykyinen kiinteistö on erään vanhemman rouvan muistikuvien mukaan rakennettu eri aikaan. Se saattaa pitää paikkansa, koska vanha Lappeenrannan ja ympäristön osuusmeijeri(LYOM) on suunniteltu vuonna 1938 Valion toimesta. Viereinen kerrostalo lienee vanhempaa perua.
Meijerin talo
 Tämä funktionalismia edustava rakennus on loistava esimerkki tulevaisuuden uskosta ja koneitten mullistavasta vaikutuksesta. Matala kulmaosa, missä on isot ikkunat oli tarkoitettu tuomaan koneet kaikkien kulkijoiden ihmeteltäviksi. On mahtanut aikoinaan ihmettelijöitä riittää. Viimeksi kun itse kävin meijerin paikalla sijaitsevassa valokuvaamossa, niin en koneita nähnyt. Mihin lie viety?

Kyseinen kiinteistö kunnostettiin 1990-luvun alussa ja siinä toiminut meijerin baari joutui lopettamaan toimintansa. Täällä tuli pikkupoikana vierailtua silloin tällöin isäukon kanssa. Nyt sitä ei enää ole, vaan paikalla on liikkeitä ja asuinhuoneistoja. Rakennusta jopa korotettiin yhdellä kerroksella, että saatiin kattohuoneistot rakennuksen yläkertaan. Sieltä on melkoisen messevät näköalat. Valitettavasti rahat ei riitä sinne muuttamiseen…

2 kommenttia:

 1. Mietin tätä kun kuljin tämän talon ohi viime kesänä: erehdynkö vai oliko tuossa kulmassa vähän aikaa jonkinlainen elokuvateatteri-ravintola joskus 1990-luvulla? Saattaa olla että muisti tekee tepposet?

  T Pasi
  pasi.ahvonen@hotmail.com

  VastaaPoista
 2. Lappeen Seudun Maito-Osuus r.l. perustettiin 1920, myöhemmin tunnettiin Lappeenrannan ympäristön osuusmeijerinä. Liiketoiminta alkoi 1921 helmikuussa maitokauppana Roihan talossa Ainonkatu 9. Ensimmäinen liiketalo Saimaankadun ja Ainonkadun kulmassa hankittiin 1926. Tämän puisen kiinteistön alakerrassa toimi meijeri ja myymälä, varsinaisessa kerroksessa konttori ja ruokala.
  Ensimmäinen uudisrakennus oli leipomo, joka rakennettiin Ainonkadun puolelle 1934. Uusi meijeri (kuvassa) valmistui 1939 leipomon alapuolelle Ainonkadun varteen. Vuotta myöhemmin valmistui Saimaankadun varteen viisikerroksinen liiketalo, johon tuli kaksi myymälää, ravintola, konttori ja 12 asuinhuoneistoa.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita