torstai 4. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Kivimonumentti*


Kesäisellä polkupyöräretkellä Willimies-kolmikon matka suuntautui Lappeenrannan Pikisaaren uudelle asutusalueelle. Tämä vanha historiallinen alue on muuttunut viime vuosikymmeninä rajusti. Lähes kaikki jäljet alueen menneestä historiasta on pyyhkäisty pois ja ne on korvattu uudemmilla monumenteilla. Vanhoja menneisyyden jälkiä etsiessämme törmäsimme tähän valtavan kokoiseen kivestä ja lasista tehtyyn monumenttiin. Tästä meillä ei ollut mitään tietoa ennestään. Voi sitä iloa ja riemua! Hyvä ettei porukalla heitetty kärrynpyöriä.
Lappeenrannan Pikisaaren kivimonumentti....melko iso!

Suurin into on nyt haihtunut, koska emme ole löytäneet mitään vihjettä tästä monumentista. Yleensähän tällaiset tilataideteokset signeerataan, mutta tästä ei löytynyt pienintäkään vihjettä tekijästä. Eikä ole löytynyt tietoa sen jälkeenkään, joten lienee syytä julkaista tämä mahdollisten vinkkien toivossa.

Kyseessä on siis kivestä ja lasista tehty teos. Kivi on leikattu paloiksi ja väliin on asetettu lasilevyjä. Hyvin on kumminkin uhmannut aikaa, koska veikkaan että tämä on 1990-luvulta. Ei ole talvi ja pakkaset päässeet tätä turmelemaan. Jotain hyvää siis…

Jos sinulla on tietoa tästä monumentista, niin ota yhteys meihin. Silloin me viisastumme ja lupaamme välittää uudet tiedot myös lukijoille. Kiitos etukäteen!

Päivitys: Willimiehen arvailut monumentin iästä menivät poskelleen. Monumentti on paljastettu vuonna 2005(päivä edelleen mysteeri), mutta jotain muutakin on ilmennyt! Saamamme lukijavihjeen avulla voimme paljastaa teoksen tekijän nimen, mutta samalla huomata ettei tämä Pikisaaren valaistu kivimonumentti olekaan ainutkertainen...Samanlainen löytyy myös Jyväskylästä.

Taiteilija Kari Alonen valmisti molemmat monumentit, joista Jyväskylän teos on nimetty Kajoksi ja se on vuodelta 2003. Lappeenrantaan Alonen teki vastaavan siis muutamaa vuotta myöhemmin, mutta sen osat valmistettiin Jyväskylässä. Sieltä osat kuljetettiin Pikisaareen, missä Taiteilija Kari Alonen kokosi teoksen yhdessä poikansa taiteilija Samuli Alosen kanssa.

Lisää tietoa taiteilija Kari Alosesta valokuvien kera löytyy oheisesta linkistä
http://www.designalonen.fi/karialonen.html, mistä löytyy myös kuva Jyväskylän vastaavasta monumentista.

Kiitokset tiedon lähettäjälle, ketä en uskaltanut mainita nimeltä omin lupineni!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita