maanantai 22. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Suuri-Pyhäkala

Eilen etsimme 290 vuotta vanhaa Uudenkaupungin rauhan rajamerkkiä Rapattilan alueelta, mutta emme löytäneet. Kiitokset kuitenkin eräälle lukijallemme, joka kertoi meille toisesta paikasta. Täältä kuulemma löytyy rajapyykki ja etsintäpartio onkin lähdössä etsintäretkelle kenties jo ensi viikonloppuna, ellei talventulo yllätä! Jos vedämme vesiperän tälläkin kertaa, niin lukijamme on luvannut lähteä meitä opastamaan. Yritämme kuitenkin ensin itse, koska tämähän on varmin keino hakata päätään Karjalan mäntyyn…
Tänään siirrytään ajassa kuitenkin vieläkin kauemmas. Useita satoja vuosia taaksepäin,  kenties tuhannen vuoden päähän. Kyseessä on Willimiehen mielestä selkeästi linnavuori, vaikka toisenlaisiakin teorioita paikasta on esitetty. Jokainen voi käydä itse toteamassa oman näkemyksensä paikasta vierailemalla siellä ja tekemällä myös visiitin naapurikunnan Taipalsaaren puolelle. Sieltähän löytyy linnavuori, mikä on vielä huomattavasti helpommin lähestyttävissä kuin tämä Suuri - Pyhäkalan kohde. Vertailemalla löytyy useita yhteisiä tekijöitä, jotka mielestäni todistavat linnavuoriteorian puolesta. Varmaksi en tätä kuitenkaan sano!

Suuri-Pyhäkalan linnavuoren jylhät maisemat
Vierailimme palkattoman assistentti Niemelän kanssa täällä eräänä sateisena aamuna kesäkuussa. Satoi ja kävelimme metsässä läpimärkinä etsien reittiä vuoren huipulle. Löytyihän se lopulta ja saavuimme suurelle kivikasalle, missä on todennäköisesti ollut kivistä ladottu puolustusmuuri. Valokuvat eivät anna paikasta oikeaa käsitystä, koska sakea puusto esti selkeiden kuvien ottamisen. Kuinka helppoa olisikaan kuvata luontokohde ilman ympärille levittäytynyttä puustoa!
Suuri-Pyhäkala näkyy puiden välistä
Tämän kolmelta sivulta jyrkkien kallioiden ympäröivän linnavuoren ”löysi” 1950-luvulla everstiluutnantti Jouko Suninen, joka kertoi alueella kiertävistä tarinoista, että kyseessä olisi linnavuori. Sitä olisi kertomusten mukaan käytetty viimeksi pikkuvihan aikana, joten se olisi toiminut pakopaikkana. Pakopaikalta se minustakin näytti, mutta paikalla vierailleet arkeologit tuntuvat olevan enempi lapinraunioteorian kannalla.
Tosin arkeologi Jussila ei sulje pois linnavuoriteoriaa, mutta ilman lisätutkimuksia asia jäänee selvittämättä. Voihan se jäädä selvittämättä siltikin, mutta joka tapauksessa jo luonnonnähtävyytenä paikka on näkemisen arvoinen. Suosittelen, että käytte itse paikan päällä tekemässä omat johtopäätöksenne. Vinkkinä, että pohjoispuolelta pääsee kaikkein helpoimmin vuoren huipulle! Muista ilmansuunnista lähestyttäessä tarvitset jo erikoisvarusteita!
Lapinraunio vai puolustusmuurin jäänteet?
PS. Tästä linkistä löydät Lappeenrannan arkeologiset kohteet, joiden joukosta löytyy vielä lisäinformaatiota Suuri – Pyhäkalan linnavuoresta tai mikä se nyt sitten onkaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita