tiistai 20. marraskuuta 2012

Lappeenranta / Asuinrakennus

Metsän kätköistä löytyi yllättäen tämän päivän kohteemme. Joskus kesällä kurvailin fillarilla tätä hiekkatietä pitkin ja yllätyin löytöäni. En tiennyt tästä entuudeltaan mitään. Paljoa en tiedä nytkään, mutta ainakin osaan nyt vihjata teille upeasta kävelylenkkireitistä.

Ihalaisen kaupunginosasta Paraistentien päästä löytyi nimittäin Kalkkitehtaan silloiselle teknilliselle johtajalle suunniteltu asuinrakennus. Tämä edustaa vanhaa kunnon patruunahenkeä ja muistuttaa hivenen Kaukas Oy:n edustuskerhoa. On tosin paljon vaatimattomampi, mutta silti kuitenkin kaunis.
Entinen teknisen johtajan asuintalo löytyy läheltä tehdasta, mutta sitä ympäröi idyllinen maisema

Rakennus valmistui vuonna 1938 ja sen suunnitteli arkkitehti Albert Richardtson. Ensimmäisenä taloon asettui insinööri Bröcklin perheineen. Taloon kuului myös kasvihuone, mistä en nähnyt vilaustakaan, sekä suihkulähde pihamaalla. Suihkulähde näytti olevan tallella, mutta jäi kuvaamatta pihalla liikkuneiden ihmisten vuoksi. Ehkä joskus toiste lisätään ne kuvat?

Rakennus on keskiosaltaan kaksikerroksinen ja molemmilla sivuilla sitä täydentävät matalammat siipiosat. Tyylistä on vaikea sanoa, koska siinä on funkkistalon piirteitä, mutta ei se kyllä kaikilta osin täytä funkkiksen kriteereitä. Olkoon vaikkapa klassismin kauden edustaja, koska pääoven edessä on kaksi pylvästä koristeena. Kaiken kaikkiaan näkemisen arvoinen rakennus, missä viimeksi toimi jonkinlainen sairaala tai hoitokoti. Tällä hetkellä se on tietojeni mukaan tyhjillään. Tästä laadukas koti varakkaalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita