perjantai 2. marraskuuta 2012

Lappeenranta / "Kuuma linja" *


Willimieskolmikko yrittää parhaansa tehdäkseen Lappeenrantaa tunnetuksi, mutta nyt meille on löytynyt kaksi vakavasti otettavaa kilpailijaa. Lätkäsarjassa kakkosena oleva SaiPa ja vuoden positiivisimmaksi lappeenrantalaiseksi valittu Kotiteollisuuden Jouni Hynynen ovat ryhtyneet samalle alalle. SaiPasta olemme kirjoittaneet jo pari juttua, joten keskitymme tänään toiseen kilpailijaamme eli Hynyseen.

Lappeenrannan kaupunki on palkannut kaikkien tunteman Jouni Hynysen uusimman markkinointikampanjansa mannekiiniksi. Mielestäni hemmetin hieno idea ottaa vähän rennompi ote turistien houkuttelemiseksi Suomen kauneimpaan kaupunkiin. Tiedoksi, että tarkoitan Lappeenrantaa. 
 
Ehkä tämä peruslappeenrantalainen ei vetoa paksulla lompakolla varustettuihin ulkomaalaisiin, mutta heitä varten onkin suunnitteilla joku Angry Birds teemapuisto Rauhan alueelle. Minuun tämä ”junttihuumori” tosin toimii paremmin kuin Angry Birds. Tosin minua nyt ei tarvitse tänne enää houkutella, mutta ehkä se takaa, etten lähde muualle etsimään toista El Doradoa! Käy sinäkin tutustumassa Youtube-videoihin perustuvaan mainoskampanjaan täältä www.hynysenranta.fi sivustolta. Muista osallistua myös kilpailuun. Vinkkinä vaan, että voit kokeilla vaikkapa sanoja bongata, voittaa, juosta ja shoppailla. Loput voit etsiä itse…ja nyt asiaan.
Tästä kohtaa "Kuuma linja" ylittää Penttiläntien

Tämän päivän kohde on melkoinen salaisuus yhä edelleen. Internet ei tarjoa tietoa ”Kuuman linjan” kulkureitistä vieläkään. Varmaa on kuitenkin se, että tästä kohdasta 300 metriä Viipurintien suuntaan Willimiehellä oli aikoinaan kuumat paikat! Jostain katalasta syystä Willimiehen keltainen BMW päätti talviliukkailla karata lapasesta ja törmätä puuhun. Sen koommin ei ole tullut omistettua tehokasta saksalaista autoa, vaan olen tyytynyt japanilaisiin riisipusseihin tai amerikkalaisiin lullukoihin. Kestää niskat paremmassa kunnossa kun voi käännellä päätään, mikä oli tuon kolarin jälkeen täysi mahdottomuus.
Molemmilta puolilta tietä löytyy Posti- ja lennätinlaitoksen tolpat kyltteineen

Kuumalinja oli Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton johtajien välinen yhteydenpitoväline, millä haluttiin välttää maailman tuhoutuminen ydinsodassa. Johtajien yhteinen tavoite oli keskusteluyhteyden pitäminen telex-linjaa hyödyntäen. Syy linjan rakentamiseen oli Kuuban ohjuskriisin aikana vuonna 1962 esiintynyt tietämättömyys toisen osapuolen toimista. Tällöin nimittäin maailma oli ehkä lähinnä ydinasein käytävää sotaa kuin koskaan aiemmin ja sen jälkeenkään.

Kuumalinja kulki myös Suomen halki ja maan alle sijoitettu kaapeli oli ”valtiosalaisuus”. Tästä syystä tarkkaa tietoa linjan sijainnista ei vieläkään ole, mutta vahvat huhut väittävät sen alittavan Penttiläntien lähellä Vanhan Viipurintien risteystä. Jos jollain on tietoa linjan tarkasta kulkureitistä, niin tietoja otetaan tietenkin vastaan. Luulisi, ettei tämä kylmän sodan jäänne kuitenkaan enää mikään suuri valtiosalaisuus ole?

Päivitys: Viime viikolla blogin palkkalistoille liittyi uusi assistentti kekkiss, palkatta tottahan toki. Hänen kanssaan vierailimme muutamassa kohteessa, joista ensimmäisenä julkaistaan Kuuselan perämetsissä kuvaamamme pari kuumaan linjaan liittyvää tolppaa. Lisäksi saimme häneltä tietoomme, että kylmän sodan supervaltioiden välisen kuuman linjan läpikulkupaikkana toimi Ihalaisen kalkkitehdas. Entinen Partek, joka nykyisin tunnetaan nimellä Nordkalk. Sinänsä kohteella ei ole suurta merkitystä tänä päivänä, mutta porukalla ihmettelimme, että miksi hitossa nämä keskellä korpea olevat tolpat on maalattu äskettäin... lieneekö tässä joku mysteeri, minkä ratkaisemiseen geokätköilijä kekkiss on perehtynyt? Meiltä tämä mysteeri jää ainakin selvittämättä...
Kuuma linja Kuuselassa
Numerointi poikkeaa Penttilän kuuman linjan tolpista

1 kommentti:

  1. Tuon linjan merkkejä löytyy myös Kuuselasta.
    Jatkosodan aikaan kulki myös Molotovin ja Trumanin välinen kuumalinja Partekin tehtaan puhelinvaihteen kautta.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita