tiistai 6. marraskuuta 2012

Lappeenranta / Lauritsalan VPK

Saavuin juuri äsken kotiin Joensuusta ja kurvailin paluumatkalla Imatran halki. Välittömästi mieleeni juolahti ajatus laajentaa tulevaisuudessa blogi koko Etelä-Karjalan laajuiseksi! Syynä oli Imatran valtiohotellin valaistu juhlava ulkomuoto, mikä sai mietteliääksi. Hemmetin komia pytinki pystytetty aikoinaan kosken partaalle! Toivottavasti nämä haihattelut menisivät ohi, koska muuten tämä bloggaaminen ei pääty koskaan… Ainakin sponsori pitäisi saada kattamaan kuluja. Köyhälle työmiehelle eurot tulisivat tarpeeseen.
Lauritsalan paloasema, joka oli aiemmin Hakalin koulu. Letkutorni rakennettu paloaseman tarpeisiin vuonna 1960

Palataan kuitenkin maan pinnalle ja Lauritsalaan, tarkemmin sanottuna Hakaliin. Vanhan Luukkaan koulun alaisuuteen rakennettiin aikoinaan lisärakennus, mistä myöhemmin tuli itsenäinen kansakoulu. Tämän Hakalin kansakoulun vihkiäiset pidettiin lokakuussa 1931, jolloin rakennus valmistui. Oppilasmäärä oli aluksi 180 oppilasta ja jo vihkiäistilaisuudessa tiedettiin tulevasta tilanahtaudesta. Sisätiloissa tehtiin järjestelyitä vuonna 1936 ja toiminta jatkui paremmin.

Uusi Lauritsalan keskuskansakoulu rakennettiin 1950- luvulla ja sinne keskitettiin lopulta kaikki Lauritsalan alueen oppilaat. Vuonna 1957 Hakalin koulu oli enää alakouluna ja kesällä 1959 kaikki toiminta keskitettiin keskuskansakoululle. Näin rakennus uhkasi jäädä tyhjilleen.
Lauritsalan vaakuna ja kunniataulu todellisille sankareille

Lauritsalan kauppalan palotoimi oli ollut rempallaan oikeastaan koko itsenäisen kauppalan ajanjakson, joten ajatus koulun muuttamisesta palolaitokseksi nousi esiin. Koska uuteen palolaitokseen ei ollut rahaa, päätettiin tämä entinen koulu remonteerata paloasemaksi. Asiat etenivätkin nopeasti ja jo kesäkuussa palokunta siirsi toiminnan tänne. Avajaisjuhlallisuuksiin ja ohimarssiin palokunta osallistui väsyneenä, koska koko edellinen yö oli kulunut tulipaloa sammuttaessa! 
Vanhaa kalustoa paloasemalla. Vehkeet uusiutuvat, mutta hienoa ettei historiaa unohdeta!

Tänä päivänäkin Lauritsalan VPK pitää rakennusta hallussaan ja hyvän sijaintinsa eli liikenneympyrän kupeessa sieltä on vauhdikasta lähteä käskyn käytyä tulipalojen sammutukseen. Kyllä näille vapaaehtoisille on nostettava hattua, koska ovat valmiita toimimaan meidän kaikkien yhteisen hyvän eteen. Kaikista meistä ei siihen ole ja monet eivät edes huomioi tätä tärkeää joukkoa, ennen kuin vahinko on osunut omalle kohdalle. Vapaaehtoistoiminnassa on kuitenkin voimaa.

Willimiehelle tarjoutui tilaisuus käydä kurkistamassa Lauritsalan VPK:n toimintaan vähän tarkemmin, joten tällä kertaa myös kuvia palolaitoksen sisäpuoleltakin.
Osa Lauritsalan VPK:n saavuttamista palkinnoista

Palokuntanuori Anton Jäkälä esitteli minulle paloasemaa ja lahjoitti myös paloaseman historiikin, mistä suuret kiitokset. Ehkä kuitenkin enemmän kiinnostusta herättivät vanhat paloruiskut, jotka olivat esillä portaikossa kunniataulun edessä. Myös vapaapalokunnan toiminta Lauritsalan yhteisön tukijalkana paljastui vanhoista valokuvista, joissa näkyi lauritsalan VPK:n toiminnassa mukana olevien sekä mukana olleiden kuvia työn touhussa ja erilaisissa kilpailuissa. Palkintokaapin koosta päätellen Lauritsalan VPK on pärjännyt kilpailuissa erinomaisesti. Tiukan paikan tullen tähän porukkaan voi luottaa. Willimies kuitenkin toivoo, ettei lähtöjä sammutustöihin olisi ollenkaan…
Palokuntanuori Anton Jäkälä on aktiivisesti mukana Lauritsalan vapaapalokunnan toiminnassa 

1 kommentti:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita