tiistai 13. marraskuuta 2012

Lappeenranta / Ristikankaan hautausmaa

Elokuussa 1932 vihittiin käyttöön Ristikankaan hautausmaa, joka sijaitsee pari kilometriä keskustasta etelään. Täältä löytyy Lappeenrannan ensimmäinen uurnahautausalue. Täällä on noin 6000 hautapaikkaa ja lisäksi muistolehdossa on 2600 uurnahautapaikkaa. Ilmeisesti Lappeenrannassakin polttohautaus on yleistymässä, vaikka itse olen edelleen perinteisen linjan miehiä. Toisaalta tärkeintä on paikka, missä omaiset voivat muistella vainajaa.
Ristikankaan uurnalehtoaluetta (Kuvan nappasi assistentti Niemelä)

Hautausmaan pohjoisosasta löytyy vuonna 1957 käyttöön otettu siunauskappeli, jota ilman piti siis pärjätä neljännesvuosisata. Kappelin suunnitteli arkkitehti Erik Bryggman ja se jäi hänen viimeiseksi työkseen. Hänen työtoverinsa Olli Kestilä valvoi rakennustyötä Bryggmanin poismenon jälkeen. Kappeli sulautuu hyvin ympäröivään mäntymetsään ja sijaitsee kukkulan laella, joka lisää paikan vaikuttavuutta.
Ristikankaan kappeli

Sisätiloissa sama vaikutelma jatkuu, koska kappelin penkit ja parvekkeen paneelit ovat 400 vuotta vanhaa karjalaista punahonkaa. Luultavasti tänä päivänä rakennustyömaa olisi luonnonsuojelijoiden hampaissa, mutta omana aikanaan rakentaminen eteni ilman välikohtauksia. Kappelin jyhkeät ovet ovat myös  kuparipäällystetyt. Kuviointeineen sekä raamatunlauseineen ne ovat lappeenrantalaisen kupariseppä Lindqvistin tekemät. Lieneeköhän sama mies, joka on tehnyt linnoituksen ensimmäisen kirkon muistomerkin peltisen yläosan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita