tiistai 13. toukokuuta 2014

Lemi / "Koulumänty"

                                             Clifters "Bye Bye"

Omituisten kohteiden postaaminen jatkukoon! Tänäänkin ollaan eiliseen tapaan Lemillä ja esittelemme siis taas lemiläisen kohteen. Kyseessä on ns."koulumänty", mikä näyttää melkoisen raaskulta mäntytolpalta seistessään Lemin kunnan virastotalo I:n nurkalla säätä uhmaamassa. Siinä se tosin saa kököttää maailman tappiin, koska kyseinen nelimetrinen männynraasku on osa lemiläistä kansanperinnettä ja kaiken lisäksi vielä rauhoitettukin.
"Koulumännyn" tyvi on vielä pystyssä 

Vaan mistä nimitys "koulumänty" on saanut nimensä? No, se  juontaa juurensa aina 1900-luvun alkuvuosikymmeniin, jolloin Lemillä oli vielä tapana säilyttää vainajat kotosalla odottamassa siunausta ja kirkkomaahan lepoon saattamista. Vasta hautajaispäivän aamuna vainajat tuotiin kirkolle vuodenajasta riippuen eri kulkupeleillä. Kokoontumispaikaksi vakiintui tämä silloin vielä korkeana kirkon kupeella kasvanut mänty, missä saattajat kokoontuivat odottamaan kirkonkellojen kumisemista.
Ajan hammas on purrut 

Se oli merkki hautajaissaattajille lähteä kulkemaan kohti kirkkomaata, missä lopullinen vainajan siunaaminen tapahtui. Kyseistä tapahtumaa nimitettiin lemillä koulunkäynniksi ja siitä myös tämä mänty sai nimensä "koulumänty". Valitettavasti vuoden 1943 sysmyrsky kaatoi puun ja jäljelle jäi ainoastaan tyviosa, mikä uhmaa luonnonvoimia vieläkin....  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita