perjantai 30. toukokuuta 2014

Lappeenranta / Rutolapäivä 7.6.2014

                                          Leevi and the Leavings "Matkamuistoja"

Joskus tämä blogin kirjoittaminen on hauskaa, koska on joku hyvä syy istahtaa näppäimistön eteen. Tällainen fiilis on tänään, joten yritetäänpä kirjoitella vähän pitempi sepustus. Aiheena on Lappeenrannan Rutola, missä tapahtuu lauantaina 7.6 heti aamusta. Alueella näet järjestetään kyläkierros-tapahtuma, minkä kohokohtana Rutolan miehistöluola avaa ovensa kaikille paikasta kiinnostuneille. Uskonkin heitä olevan melkoisen joukon. Itse en tosin paikalle pääse, joten kävin suorittamassa kierroksen hyvissä ajoin ja lupasin yhdelle puuhamiehistä mainostaa tapahtumaa näin Internetin välityksellä.

Kyseessä on vastapalvelus miehelle, joka on vienyt minut kahdesti tutustumaan miehistöluolaan, joten tällaisen vastapalveluksen teen mielelläni....todella mielelläni. Kyseessä on siis Rutolan vanhan historiallisen miljöön esittelevä kyläkierros, minkä varrelle on ripotettu infotauluja kertomaan paikknjen menneisyydestä ja nykyisyydestäkin. Joten lähdetäänpä liikkeelle Rutolan VPK:n seinustalle naulatulta taululta.
Plakaatti 1 Rutolan VPK
Reitin alkupäästä löytyy vanha Rutolan VPK:n talo
Nyt kun matkaan jo lähdettiin, niin nykyisen VPK:n takaa kannattanee esitellä vanha viiden perheen asuinrakennuskin... on muuten parhaillaan kaupan, jos jotakuta kiinnostaa ryhtyä vanhan historiallisen asuintalon kunnostustöihin!
Pientä retuseeraamista vailla...
Teidäb vierailijoiden kannattaa tehdä tämä kävelylenkki jalkaisin, koska reitin puolenvälin kieppeillä vanhalla saha-alueella liikuttaessa tiestö on melko haastava. Jaksaahan tuon reitin nyt kävellä, koska pituutta lienee nelisen kilometriä...itse menin toki autolla!
Plakaatti 2
Vanhaa v.1932 lakkautetun sahan rakennuskantaa. Ns.kasöörin talo
Lopulta matka jatkuu aina vanhalle saha-alueelle asti, missä törmäämme seuraavaan plakaattiin.
Matkalla on toki jäänteitä menneistä ajoista
No, olihan matkalla saha-alueelle vielä yksi plakaatti
Lopulta reitti vie vanhalle sahalle, mistä raunioiden keskeltä löytyy seuraava plakaatti.
Rutolan sahan plakaatti
Sahasta ei paljoa ole jäljellä
Vaan matka jatkuu vielä ja tästä eteenpäin kannattaa mennä jalkaisin. Rantatie läpi vanhojen sahan satama-alueiden on melkoisen pehmeää autolle kuljettavaksi.
Plakaatti löytyy myös Lapatonniemeltä
Pystyssä törröttävät rautatangot kertonevat sahateollisuuden historiasta
Tähän asti reitti on käsitellyt Rutolan kyläyhteisön teollisuuden historiaa, mutta onhan Rutolassa toki muutakin. Lienee parasta jatkaa lompsimista kohti seuraavaa plakaattia...
Ai niin, reitin varrelle osui myös vanha kunnostettu kyläkoulu
Viimeinen plakaatti löytyy Salpa-linjan bunkkerin päältä
Infotaulu kertoo paljon sotahistoriaa
No niin, nyt on reitti kierretty ja on aika palata tankkaamaan kahvetta, pullaa ja makkaraa VPK:n pihalle sekä odottamaan sitä mielenkiintoisinta, joka normaalisti on lukittuna.... Rutolan miehistöluola avaa siis ovensa ja harvinaista tilaisuutta kannattaa hyödyntää. Koska me emme pääse paikalle ja on aina hauskaa pilata ilo muiltakin, niin tältähän siellä näyttää!
Kannattaa mennä paikan päälle....ehdottomasti
Ei vaan ihan tosissaan....olen pahoillani etten itse pääse kyseisenä paikalle, mutta menkää te ihmiset, jotka pääsette ja kynnelle kykenette. tarjolla on mielenkiintoinen mahdollisuus päästä pureksimaan Huttus Jussin makkaroita ja nähdä paikallishistoriaa hienosti toteutettuna. Merkkaa kalenteriisi saman tien päivämäärä 7.6.2014 ja muista mennä paikalle.

2 kommenttia:

 1. Tuli käytyä. Mukavasti oli porukkaa. Luolaan olikin yksityisnäyttö. Joo mie olen se joka käytti Willimiehen Hurtanmaan bunkkereissa ;)

  VastaaPoista
 2. Satakunta oli tutustujia.

  Kiitos osallistumisesta.

  Kyläpolku on avoinna kaikille ja kokoajan, samoin Vanhan mikkelintien alapuoliset teräsbetonikorsut.
  Luola aukeaa taas joskus kun on jokin tapahtuma.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita