maanantai 12. toukokuuta 2014

Lemi / Nykyaikainen maitolaituri - "Tapahtumalaituri"

                                                             Beatles "Revolution"

Sain eilisen ja tämän päivän aikana sen verta paljon palautetta eilisestä maitokoppi.....maitolava......kirjoituksesta, joten lienee aika paljastaa Beatlesien sanoin jotain uutta ja vallankumouksellista maitolaituri rintamalta, joka tuntui herättävän lukijoissa paljon miellekuvia nuoruusvuosiin. Lieneekö jotkut jopa tavanneet tulevan emäntänsä ensi kerran maitolaiturin nurkalla? No, itselleni ei näin ole koskaan päässyt käymään, mutta ehkä tämän päivän kohteena esiteltävän vallankumouksellisen maitolaiturin nurkalta pöllähtää joku ehtoinen emäntä vastaan. No, karkuunhan tuo nykyisin olisi juostava selkäsaunan pelossa.....
Kuukanniemen maitolaituri

Vaan Lemin Kuukanniemen taajaman keskipisteenä on 31.7.1996 saakka ollut nykyaikainen maitolaituri. Nyt ei muuten tarvitse nimestä kisailla, koska se lukee rakennelman kyljessä! Maitolaiturin historiakin on melko hauska. Lemin Osuuspankin jakamasta rahasta sai alkunsa tapahtumaketju, missä arkkitehtiylioppilas Tom Cederqvistin työ voitti ideakilpailun 23 ehdokkaan joukosta. Tuumasta toimeen ja peruskivi muurattiin Eduskunnan puhemies Riitta Uosukaisen toimesta 9.8.1995. Lukuisten talkoiden jälkeen harjakaisia päästiin viettämään 19.7.1996 ja pari viikkoa myöhemmin vuoden 1996 maitotyttö Tuula Penttilä suoritti virallisen vihkimisen.
Maitolaituri

Siitä saakka tämä kylän yhteinen kokoontumispaikka, missä on puhujapönttö, lastenkauppa, roskis, nojailutasot ja tietenkin maitolaituri pysäkkikatoksineen on ollut paikallisen kyläyhteisön kokoontumispaikka ilmoitustauluineen. Jotain tällaista kaipaisin vähän lisää muuallekin maalaismaisemaan. Kokoontumispaikan merkityksen on huomannut myös paikallinen Lions Club, kuinka sattuikaan että juuri tänä iltana olinkaan leijonien kahvitilaisuudessa, on perustanut paikalle muistopuupuiston 9.5.2007. Voisiko tapahtuman muistolaatalle olla parempaa kiinnityspaikkaa?
Muistolaatta maitolaiturin kyljessä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita