torstai 10. joulukuuta 2015

Ihantala / Ihantalan kirkko**

Suomen itsenäisyyspäivänä julkaisin ensimmäisen kohteen rajan takaa Ihantalasta kuvaamistani neljästä kohteesta. Vielä yksi kohde alueelta on kuvaamatta, mutta sen vuoro tulee ensi suvena, kunhan kelit muuttuvat kuivemmiksi ja löydän sen, koska tänä vuonna se ei suvainnut osua kohdalle yrityksistäni huolimatta. Mutta onneksi tämä blogi ei ole vielä lähelläkään päätöstään, joten sen kerkiän löytää myöhemminkin. Taisin tuolla blogin Facebookryhmässä mainita, että kohteita riittää aina vuoteen 2019 asti, mutta totuus lienee, etteivät ne lopu koskaan.... tai ainakin siltä minusta tuntuu juuri tällä hetkellä!
Olet saapumassa Ihantalan kirkon mäelle
Ihantala on nimenä kaiketi kaikkien vähänkään maamme historiasta kiinnostuneiden ihmisten tuntema. Sen sotaisa historia puna-armeijan lopullisena pysäytyspaikkana on merkittävä. Alueelle on pystytetty muistomerkkejä ja infotauluja kertomaan alueen suomalaisesta menneisyydestä, koska sota tuhosi alueen pahoin. Niinpä tämän päivän kohteestammekaan ei ole kivijalkaa ja vanhoja kirkon portaita kummempaa jäljellä, mutta kirkon mäki on toki näkemisen arvoinen. Toki, kyllähän täällä suomalaisia matkaseurueita pysähtyykin, mikä on hienoa.  
Ihantalan kirkosta on jäljellä vain kivijalka ja mäellä näkyvät portaat

Ihantalan kirkko oli vuonna 1927 alussa toimintansa aloittaneen Ihantalan evankelis-luterilaisen seurakunnan hengellinen keskus. Seurakunta muodostettiin Viipurin maaseurakunnan 8 kylästä ja yhdestä Antrean kylästä. Ensi töikseen seurakunta osti omistukseensa Ihantalan kartanon päärakennuksen, mikä muutettiin rakennusmestari Y.A.Hagbergin laatimien piirustusten mukaan kirkoksi. Isoimmat muutokset koskivat sisäänrakennettua kirkkosalia ja länsipäätyyn rakennettua kellotornia.
Ihantalan kirkon portaat uhmaavat aikaa

Muutostöiden jälkeen kirkko näytti etelästä katsottuna edelleen kartanolta, mihin oli lisätty torni. Tämä ei ollut kannaksen alueella mitenkään tavatonta, koska Vahvialan kirkolla on pitkälti samantapainen syntyhistoria. Lopulta töiden valmistuttua oli aika vihkiä kirkko käyttöön, mikä tapahtuikin 6.11.1927 Viipurin hiippakunnan piispan Erkki Kailan toimesta. Valitettavasti aktiivisesta käytöstä huolimatta kirkon kohtalo oli karu. Kirkko tuhoutui talvisodassa 1940, mutta itselleni jäi epäselväksi, kuinka se tuhoutui ja kenen toimesta? Ehkä asia selviää....
Kiveen kirjoitettua historiaa

Kirkon tuhoutuminen ei kuitenkaan ollut vielä seurakunnan loppu, vaan se jatkoi toimintaansa Jyväskylässä ja myöhemmin Hämeenkyrössä ja Lohjalla. Lopulta seurakunta, kuten muutkin siirtoseurakunnat lakkautettiin vuonna 1949. Ilmeisesti päättelivät, ettei toimintaa päästä jatkamaan Ihantalassa aivan lähivuosina...
Ihantalan kirkon kivijalkaa
Ihantalan muistomerkkitoimikunta on tuonut paikalle infotaulun

Päivitys 2.9.2017
Hyllystäni löytyy vanha teos "Vaienneet temppelit" ja siinä kerrotaan kirkon kohtalosta seuraavaa: Talvisotaa seuranneena aikana(välirauhan aika) oli sodan päättyessä täysin ehyeksi jäänyt kirkko purettu ja viety tuntemattomaan paikkaan.

Kyseisen teoksen mukaan rakennus siirrettiin jonnekin ja voisiko olla mahdollista, että se olisi vieläkin jossain pystyssä? Ilmeisesti tämä asia säilyy mysteerinä.... 

Päivitys 4.11.2018
Teuvo ja Anneli Kuparisen kirja kertoo, että kirkon portaisiin tehtiin kaiverrus saman venäläis-saksalaisen yrityksen Profilin toimesta keväällä 1992. Se paljastettiin samalla kertaa, kun sankarihautausmaan muistomerkki paljastettiin 7.6.1992. Infokyltti toteutettiin venäläisten toiveesta vuonna 2013. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita