tiistai 1. joulukuuta 2015

Värtsilä / Värtsilän kirkon muistomerkki

                                                               Saxon "Motorcycle man"

Joulukuuta pukkaa ja nyt on lupauksen lunastamisen vuoro. Olen näet saanut paljon kuvia eri kohteista hyvältä ystävältäni, jota blogin perinteitä kunnioittaakseeni pitänee nimittää palkattomaksi assistentiksi. Lupasin hanelle, että esittelen joulukuun aikana hänen valokuvaamiaan kohteita. On siis aika julkaista Ilkka "Iskä" Pirhosen kuvia, koska lupaukset on aina pidettävä! Ilkka on hyvä ystäväni Joensuun yliopiston ajoilta, jolloin teimme paljon mukavia ja hauskoja tempauksia yhdessä. Vaikka työt heittivät meidät eri paikkakunnille, niin ystävyys ja yhteydenpito ovat jääneet säännöllisiksi tavoiksi. Yhdessä olemme myös toimineet blogin kohteiden kuvauksissa.
Värtsilän nykyinen kirkko ja muistomerkki

Ilkka, joka on moottoripyöräillyt paljon itärajan takana, on monilla retkillään kuvaillut erilaisia kohteita, joissa vierailuun oma aikani ei ole riittänyt. Kiitokset niistä ja nyt laitetaankin niistä monia eri kohteita jakoon, ennen kuin palataan takaisin Suomen puolelle. Joskus myöhemmin aion esitellä myös jokusen kohteen kesällä 2013 tekemältämme yhteiseltä moottoripyöräretkeltä, joka löytyy myös sivuston ylälaidan välilehdeltä. Tuolloinhan vierailimme Petroskoissa, Belomorskissa, Vienan Kemissä, Solovetskin luostarissa ja Paanajärvellä prätkillä, mistä minulla on yhä edelleen hyvät muistot. Lienen yhä edelleen maailman ainoa ihminen, joka on käynyt Custom moottoripyörällä Paanajärvellä, koska se vaatii sulaa hulluutta. En muuten suosittele samaa kenellekään muulle....

Vaikka itsekin olen pariin otteeseen kurvannut prätkällä Niiralan raja-asemalta Venäjän Värtsilän puolelle, niin tämän päiväisellä kohteella en ole piipahtanut, vaan assarin kuvilla mennään. Värtsilän kylästä mäenkumpareen päältä löytyy ortodoksinen kirkko, minkä valmistumisvuotta en tiedä. Kyseessä on näet venäläisten rakentama kirkko entiselle Värtsilän kirkon paikalle. Ainoa varma asia on, että se ei ollut vielä vuonna 1992 rakennettu, vaan vasta sen jälkeen.
Muistomerkki

Värtsilä muodostui teollisuusyhteisöksi jo varhain ja alueen malmivarat houkuttelivat alueelle asukkaita. Yhteisö pyöri pitkälti teollisuuslaitosten ympärillä ja suuren asukasjoukon hengelliset asiatkin piti pystyä ratkaisemaan. Niinpä lopulta vuonna perustettiin Värtsilään tehdasseurakunta ja muutamaa vuotta myöhemmin eli 1868 tehtaanjohtaja Paul Hendusenin suunnittelema kirkko otettiin käyttöön. 

Asiat kehittyivät aina parempaan suuntaan teollisuusyhteisössä ja lopulta vuonna 1909 seurakunta itsenäistyi. Kirkonmäki oli ahkerassa käytössä aina talvisotaan saakka, jolloin rajalinja halkaisi Värtsilän ja kirkko jäi venäläisten haltuun välirauhan ajaksi. Kirkko kesti vielä ehjänä välirauhan ajan, mutta jatkosodan alussa 10.7.1941 se tuhoutui, kuten lähes koko kyläkin raivoisien taistelujen aikana. Sitä en tiedä, että osuiko kirkkoon kranaatti vai sytytettiinkö se tahallisesti palamaan. Ehkä tuokin asia selviää joskus...
Kultaus on kokenut kovia

Moskovan rauhan 1944 jälkeen alue jäi taas venäläisten haltuun, eikä suomalaisilla ollut mahdollisuutta vierailla paikanpäällä. Ajat kuitenkin muuttuvat ja lopulta vuonna 1992 aika oli otollinen siihen, että kirkonmäelle pystyttiin sijoittamaan vanhasta kirkosta kertova muistomerkki. Lopulta 9.8.1992 se paljastettiinkin Värtsilän seurakunnan toimesta. Sehän oli jatkanut toimintaansa Suomen puolella. Valitettavasti muistomerkin kultaus on vaurioitunut vuosien ja säiden seurauksena ja sen ylälaidassa oleva kirkon kuva on aika haalistunut. Tekstin liitän tuohon alapuolelle.

Muistomerkin teksti: 

"Tällä paikalla ovat sijainneet Värtsilän kirkko1868-1941 sekä sotien 1818, 1939-40 ja 1941-44 suomalaisten sankarihaudat."

"Aika on sodalla ja aika rauhalla"
Saarn. 3:8

Värtsilän taajamasta on melko vähän tietoa löydettävissä, mutta ainakin täällä voit perehtyä alueen menneisyyteen, mikä on ainakin minusta melkoisen mielenkiintoinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita