keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Lappeenranta / Pöyhiänniemen risti

                                                     Bruce Springsteen "My hometown"

Ai perhana, että on pitkästä aikaa hyvä olo! Viikko samoilua Maltan historiallisella saarella jätti itseeni lähtemättömän jäljen. Sinne haluan palata takaisin ja vaikkapa muuttaa joskus pysyvästikin. Upea paikka kerrassaan. Lisäksi kun sai kerrankin viikon ajan ladata akkuja tulevia pettymyksiä varten, niin on ihan voittajafiilis. Tällaista pitänee kokeilla joskus toistekin, vaikkakin yksi pieni tahra tähän reissuun sisältyi. Täytin nimittäin matkan aikana pyöreitä vuosia, mutta sen aiheuttaman masennuksen sain menemään ohitse kertaheitolla hyvän ruuan ja oluen kera. Seuraavan kerran masennus iskeneekin vasta kymmenen vuoden päästä yhtä voimallisesti....
Poyhiänniemen Luolakallion huipulla on kiveen hakattu risti....vasemmassa reunassa

Nyt kun olemme palanneet kotiin, niin pakkohan se on taas julkaista jotain. Tällä kertaa yllätänkin kaikki ja julkaisen jotain omalta kotipaikkakunnaltani Lappeenrannasta, tarkemmin sanottuna Joutsenosta! Näistä kotimaisemista on viime aikoina ollut hankala enää löytää kohteita, koska tuntuu että kaikki paikat on jo koluttu. Siksi tuntuukin pirun hyvältä, kun jotain uutta putkahtaa vielä nenän eteen.

Olen kyllä tietoisesti panttaillut tätä kohdetta viime kesästä saakka, mutta nyt siirrytään Joutsenon Pöyhiänniemen lenkkipolun varresta löytyvän kallion päälle, mihin joskus ammoisina aikoina on joku kaivertanut graniittikallion seinämään ristin. Miksi ja kuka sen on sinne kaivertanut on täysi mysteeri, mutta jotain paikasta kuitenkin tiedetään. 
Katoliseen kirkkoon viittaava risti kallion kyljessä

Paikalliset osasivat kertoa minulle, että paikalla olisi joskus käynyt arkeologi paikaan tutustumassa, mutta hänellekin risti aiheutti ongelman, mihin hän ei osannut vastata. Hän kuitenkin oletti, että risti voisi liittyä Pähkinänsaaren rauhaa v.1323 edeltävään aikaan, jolloin katolisen kirkon ja idän ortodoksisuuden raja kulki nykyisen Joutsenon kohdalla. Jos teoria pitää kutinsa, niin kyseessä on ilmeisesti läntisen kirkon edustajan tekemä kaiverrus, koska risti viittaa siihen suuntaan
Apuriakin tarvitaan näillä kuvausretkillä ajoittain

Olkoon teoria totta tai ei, niin jälleen olemme törmänneet mysteriin, mitä en osaa ratkaista. Ehkä tarina on tällä kertaa parempi kuin asiasta selviävä totuus?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita