torstai 31. joulukuuta 2015

Lappeenranta / 1721 rauhan rajakivi

                                        Omar & the Howlers "Hard times in the land of plenty"

Näin vuoden viimeisenä päivänä on taas mukavaa palata blogin alkujuurille ja esitellä kohde Lappeenrannan alueelta, mitä olen panttaillut tietoisesti tähän vuoden vaihteeseen. Sinänsä harmillista, että oman kotiseudun kohteet on aika pitkälti esitelty, mutta ainahan näitä näyttää silloin tällöin löytyvän, joten uskon niitä löytyvän vielä lisääkin.....toivottavasti. Itse asiassa onhan niitä vielä yksi reservissä ja toinen odottaa valokuvaamista.
Metsän siimeksessä häämöttää iso kivenmurikka

Uusi vuosikin on alkamassa ja blogikin täyttää peräti neljä vuotta kohtapuoliin ja 300.000 kävijän määräkin on lähellä ylittymistä. Sen kunniaksi aionkin ottaa pienet napanderit, koska se ei todellakaan ole tullut helpolla. En edes vaivaudu miettimään, kuinka monta tuntia olen elämästäni viime vuosina haaskannut blogin ylläpitämiseen. Olisihan tuon ajan voinut kaiketi paremminkin käyttää? Ainakin tulevana vuonna aion saada aikaa myös muihin aktiviteetteihin. Niistä kerron sitten lisää tuolla jutun loppupuolella omien uudenvuodenlupausteni avulla. 

Tämän kertainen kohde on vuonna 1721 solmitun Uudenkaupungin rauhan rajalinjauksesta kertova kivenmurikka, mihin on hakattu muutamat merkit kertomaan, mihin rajalinja vedetään. Vastaavia rajamerkkejä olen esitellyt aiemminkin, joten kohta pystyn piirtämään rajalinjan tarkaan kartalle, jos satun joskus innostumaan!
Sammaleen alta pilkisti kiveen hakatut kaiverrukset

Kyseinen rajalinja, mikä Uudessakaupungissa Ruotsin ja Venäjän välille sovittiin muodosti seuraavaksi 20 vuodeksi uuden rajan, mitä kummankin osapuolen piti noudattaa. Kuten arvata saattaa, niin Ison vihan päättänyt rauhanteko jätti maiden välille ison juovan, mikä korjattiin jo  vuonna 1743 Turun rauhassa, jolloin valtioiden välinen raja vedettiin Kymijokeen. Tuolloinhan oma kotiseutuni Lappeenranta liitettiin Venäjään.

Uudenkaupungin rajalinja on silti merkittävä, koska pienin muutoksin rajalinja otettiin uudelleen käyttöön talvisodan päättäneessä Moskovan rauhassa vuonna 1940. Näin ollen tämä "Pietari Suuren" rajalinjaus on myös lähtökohta nykyiselle rajalle Suomen ja Venäjän välissä. 
Samat tutut kuviot paljastuivat tästäkin kivestä

Tämän kertainen esittelemämme rajamerkki sijaitsee lähellä Lappeenrannan Nuijamaata aivan tien läheisyydessä pienen metsälämpäreen keskellä. Paikalle pääsee siis autolla lähes kiven viereen, mikä sopii liikuntaa vieroksuvalle Willimiehelle paremmin kuin hyvin! Enemmänkin mietityttää, että vieläkö Lappeenrannan alueelta löytyisi lisääkin näitä rajalinjausta merkitseviä kiviä?

Lopuksi lienee syytä paljastaa uudenvuodenlupaukseni perinteiseen tapaan. Tällä kertaa vuorossa siis itseni kiusaamiset vuodelle 2016.

1. Aion laihduttaa painoni 75 kiloon (Nykyinen painoni on salaisuus myös itselleni)
2. Ostan Harley Davidson moottoripyörän tai jenkkiauton
3. Vaihdan ammattia
4. Hiihdän 300 kilometriä (viimeksi suksilla v.2006)
5. Laitan talousasiat kondikseen
6. Voitan nyrkkeilymatsin 1.10.2016 (edellinen kaiketi 29 vuotta sitten hemmetin paljon hoikempana sekä parempi kuntoisena)
7. Makaan kesällä rannalla enempi kuin tänä vuonna
8. Valokuvaan blogiin 200 uutta kohdetta vuonna 2016
9. Olen vakiovieras SaiPan kotipeleissä
10. Kalastan säännöllisesti omalla lammella
11. Käyn yhdellä(max. 3 päivää) moottoripyöräreissulla Venäjällä
12. Pidän 31.7.2016 kaikkien aikojen bileet omassa kotonani
13. Käyn viisi kertaa töissä polkupyörällä
14. Katson kaikki tv-sarja 24 tuotantokaudet uudelleen läpi
15. En tee mitään isoja remontteja ensi kesänä, vaan latailen akkuja
16. Aion lukea 25 kirjaa ensi vuoden aikana
17. SaiPa voittaa mitalin keväällä 2016 ja olen paikalla, vaikka peli pelattaisiin missä tahansa
18. Ylitän keilauksessa 200 pisteen rajan, mikä olisi uusi ennätykseni
19. Käyn Pietarin Eremitaasissa
20. Aloitan pienimuotoisen yritystoiminnan
21. En juo Karhu-olutta
22. Vietän aikaa enemmän ystävieni kanssa
23. Vietän autottoman kuukauden
24. Lopetan kaikenlaisen stressaamisen
25. Suoritan rautaperseajon 

Yläpuolella on sen verran tavoitteita, että jos noista pystyn toteuttamaan 15 kpl niin olen enemmän kuin tyytyväinen. Jos 20 kpl toteutuu, niin se olisi jo aivan uskomaton saavutus! Todennäköisesti epäonnistun kaikissa tavoitteissani....

Kaikesta huolimatta hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille ja olkoon tuleva vuosi tätä vuotta parempi!

PS. Vuosi on hyvä päättää Motorheadin biisiin, mikä sopii hiton hyvin vuoden päätösbiisiksi. Olen vieläkin aivan masentunut, kun nyt ei Kilminsterin Lemmy tee enää uusia biisejä! Valitettavasti näin bändin ainoan kerran Lappeenrannan raviradalla vuonna 1982 hillittömässä kaatosateessa.... näin on taas yksi elämäni kiintopiste karannut tähdeksi taivaalle! RIP Lemmy                               Motörhead "I ain`t no nice guy"

T. Willimies

2 kommenttia:

  1. Morjesta Willimies ! Kiits hienoista lukuhetkistä ja Hyvää Uutta Vuotta 2016: ) Voisitko hiukka viel tarkentaa kiven sijaintia Nuijamaalla.

    VastaaPoista
  2. Blogin ylävalikosta löytyy blogin kartta, mihin on merkitty kaikki esittelemäni kohteet. Sieltä löydät tarkan sijainnin. Niin, ja kiitokset onnitteluista! Jatkahan lukemista, koska paljon on vielä esittemättömiä kohteita. T. Willimies

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita