sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Kouvola / Karjalaan jääneet vainajat*

                                            Reijo Taipale "Taas kutsuu Karjala"

Jotenkin levoton olo ollut taas viime aikoina. Lieneekö syynä se, ettei Willimiehen kuvausretkiä estävää lumipeitettä ei ole vielä ilmestynyt. Jotenkin houkuttelisi käydä kuvaamassa jonkun alueen muistomerkit vielä ennen lumientuloa. Jäänee toki reissu tekemättä kohta jatkuvien töiden takia, mutta ainahan tuota voi haaveilla...Vaan nyt lopuksi vähän asiaakin tai oikeastaan ei ollenkaan, kun en päivän kohteesta mitään tiedä! 

Itsekin karjalaiset sukujuuret omaavana henkilönä ilahdun joka kerta kun törmään hautausmailla tai muualla Karjalaan jääneille vainajille pystytettyjä muistomerkkejä. Toki onhan noita jo melkoisesti esiteltykin, mutta koska tarkoitukseni on esitellä kaikki Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja menetetyn Karjalan muistomerkit, niin pakkohan se on tämäkin julkaista.
Karjalaan jääneiden vainajien kunniaksi

Kyseinen muistomerkki on siis menetetyn Karjalan hautausmaihin ja uhrilehtoihin haudattujen vainajien muistoksi. Valitettavasti en löytänyt Internetistä tietoa, enkä tosin muualtakaan mainintaa muistomerkin tekijästä ja tekovuodesta, joten taas jäämme odottelemaan itseämme viisaampien apua....
Karjalasta kajahtaa
PS. Nyt alkaa sitten olla loppukirin paikka julistamamme kilpailun osalta, koska osallistumisaika umpeutuu vuodenvaihteessa. Arvonta suoritettaneen blogin epäloogiseen tyyliin joskus tammikuun alkupuolella ja voittajalle vastataan henkilökohtaisesti sähköpostitse. Toki julkaisemme voittajannimen myös blogissamme, kunhan saamme voittajan nimen selville. Osallistuneita on tällä hetkellä jo kymmenkunta, mutta lisääkin kaivataan....

Päivitys 7.5.2019
Muistomerkin tekijä on Kirsti Liimatainen ja se paljastettiin 24.5.1953 maaherra Arvo Mannerin vastatessa paljastuspuheesta. Muistomerkki oli paljastushetkellä Kymenlaakson ensimmäinen ja kolmas Suomessa paljastettu vastaava muistomerkki. Nykyisinhän näitä löytyy lähes kaikilta hautausmailta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita