torstai 7. tammikuuta 2016

Kouvola / Savon radan 100-vuotis muistomerkki

                                           Sleepy Sleepers "Konkurssi"

Kouvolaan lähtö SaiPan Keltamustien fanireissulle lähestyy ja siksi onkin kätevää julkaista kohde, mikä sijaitsee aivan Kouvolan rautatieaseman kupeessa. Ehkä jopa näen sen menomatkalla, ellen ole ottanut liikaa kielenkantoja avaavaa VSOP konjamiinia, mitä minulle ystävällisesti tyrkytettiin tänään lekkerin verran kotiaviemiseksi. No, tietysti noudatan hyviä tapoja ja kohtuuta, joten pysyttelen Pepsi Colan ystävänä. Tämä alkuvuosihan on ollut niin kelien kuin linimenttien suhteen kuivaa aikaa....

Joka tapauksessa osallistun matkalle into pinkeänä, koska jo toisen kerran tarjoutuu mahdollisuus nähdä SaiPan voitto Kouvolan parasta lätkää pelaavasta KooKoosta Kouvolan jäähallissa, minne marssimme joukolla Sumulaaksonkatua pitkin. Toivottavasti nomen est omen(nimi on enne) ei toteudu!
Savon radan 100-v muistomerkki
Kuitenkin ensimmäisenä perille saavumme junalla Kouvolan rautatieasemalle, minkä länsipuolelta löytyy Irmeli Tarmon suunnittelema ja toteuttama Savon radan 100-vuotismuistomerkki. Kyseinen muistomerkki toteutettiin vanhasta kolmiosaisesta kivenlohkareesta, mistä on joskus junarataa tehdessä lohkottu kiilakiviä ratakiskojen alle. Yksi tällainen kiilakivi on hiottuna ja tekstillä varustettuna asetettu aaltoilevalle noppakivialustalle muistuttamaan tästä merkittävästä hetkestä maamme rautateiden historiassa. Savon rata, joka yhdisti Kouvolan ja Kuopion, avattiin liikenteelle 1.10.1889. Savon rataan voit perehtyä tarkemmin täällä. 
Muistomerkistä on lohjennut jokunen pala punagraniittia
Muistomerkki paljastettiin 1.10.1989 100-vuotisjuhlallisuuksien kohokohtana. Muistomerkki on Valtion Rautateiden omistuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita