lauantai 23. tammikuuta 2016

Suistamo / Pyhän Nikolaoksen kirkko

                                           Roxette "Spending my time"

Pikkuhiljalleen rupeaa sapettamaan tämä kovien pakkasten aikaansaama joutilaisuus kotosalla. Takan lämmitystä, puiden kantamista ja television tuijottelua.... just näitä meikäläiselle ikävimpiä duuneja olosuhteiden pakosta, kun mihinkään ei voi lähteä pakkasen takia. Onneksi edes ovat luvanneet lauhtuvaa keliä. Ehkä jo huomenna ensimmäisen kerran kuukauteen saisin aikaiseksi käydä Venäjällä tankkaamassa auton ja shoppailemassa rautakaupasta pieniä hankintoja, jotta saisin kotosalla tehtyä vähän remonttihommia. On siis masentavaa olla jouten. Joutilaisuus ei ole luotu minua varten!
Suistamon kirkko talvisodan aikaan (SA-kuva)

Tuskaa lisää vielä se, että julkaisen taas uuden kohteen Laatokan Karjalasta. Itse kun en tuonne näköjään kykene lähtemään, niin pitää taas esitellä vuoden vanhoja assistentti Pirhosen reissukuvia moottoripyöräreissulta Suistamoon ja Tolvajärvelle. Taidan olla kaverilleni vähän kade, mutta olisi hemmetin kiva päästä johonkin reissulle valokuvaamaan uusia kohteita. Tulisipa jo kevät ja vähän äkkiä!
Heinäkuussa 1941 kirkossa toimi sotilassairaala (SA-kuva)

Koska kuitenkin pitää tänäänkin tupaa lämmitellä, niin kirjuutellaanpas nyt yksi tarina lisää Suistamolta, joka sijaitsee Laatokan Karjalassa ja jossa asui yli 8000 ihmistä talvisodan puhjetessa vuonna 1939. Itse paikannimenä Suistamo mainitaan Vatjan viidenneksen kirjoissa nimeltä ensimmäisen kerran vuonna 1500, minkä jälkeen alue oli useasti osa Ruotsia tai Venäjää, kunnes se vuonna 1812 liitettiin kuuluvaksi osaksi Suomen suuriruhtinaskuntaa. Lopullisestihan alue luovutettiin pakolla v.1944 osaksi Neuvostoliittoa.

Suistamo oli uskonnoltaan ortodoksialuetta ja niinpä alueelle muodostui oma kappeliseurakunta jo 1700-luvun loppupuolella. Suistamon seudun ensimmäisistä kirkoista ei ole säilynyt kummempia arkistotietoja, mutta se tiedetään että alueella oli lukuisia kirkkoja jo 1700-luvulla käytössä samanaikaisesti. 
Suistamon kirkko helmikuussa 2015

Nykyisellä Pyhän Nikolaoksen muistolle pyhitetyllä kirkollakin oli edeltäjä jo aiemmin, koska sen niminen kirkko rakennettiin Suistamoon jo 1700-luvun puolivälissä. Kyseistä kirkkorakennusta ei tosin ole enää, koska se tuhoutui tulipalossa juhannuksen aikoihin vuonna 1871.

Nykyinen alueella vieläkin käytössä oleva empiretyylinen kirkko on rakennettu vuosina 1839-1844. Sen suunnittelusta vastasi arkkitehti Carl Ludwig Engel ja se vihittiin pyhän Nikolaoksen muistolle valmistumisvuonnaan. Tämä ristin muotoinen kirkko on hirsikehikolle rakennettu ja vuorattu laudoituksella. Aikojen kuluessa kirkkoa on remontoitu monta kertaa, joista ainakin vuodet 1903 ja 1938 on dokumentoitu.
Suistamon kirkko

Tämän jälkeen kirkon kohtalo olikin paljon vaihtelevampi, koska se luovutettiin venäläisille ehjänä talvisodan päättyessä. Välirauhan aikana sitä käytettiin teatterina ja alttarin paikalle sijoitettiin näyttämö. Suomalaisten palattua alueelle jatkosodan alkupuolella, vetäytyvät venäläiset sytyttivät kirkon palamaan. Pienin vaurioin se joutui suomalaisten haltuun ja se kunnostettiin sotavuosina suomalaisten toimesta, kunnes se piti rauhanteon yhteydessä 1944 luovuttaa uudelleen naapureille.

Kirkon käyttötarkoitus muuttui jälleen, koska siitä tehtiin alueen pioneerileirin ruokala ja myöhemmin se toimi jopa pesulana. Näinä aikoina kirkon kellotorni purettiin jostain syystä. Ilmeisesti pyykkipadat tarvitsivat puutavaraa palamaan patojen alle... vaan jotain hyvääkin kirkon hyväksi oli tulossa!

Neuvostoliiton romahdettua ja kaiken muututtua kauppatavaraksi, entiset suistamolaiset saivat loistavan ajatuksen. He ostivat kirkon itselleen 50 vuodeksi ja maksoivat sen lupauksella kunnostaa kirkko jälleen alkuperäiseen tarkoitukseensa. Neljän vuoden urakoinnin jälkeen kirkko oli valmis pitämään 150-vuotisjumalanpalveluksen. Tuolloin elettiin vuotta 1994.

Toivottavasti kirkko säilyy jatkossakin sen alkuperäisessä käytössä. Ainakin tilanne juuri nyt näyttää hyvältä. Sisäkuvia kirkosta voit muuten kurkata täältä. Kuvat on otettu Suistamon kirkon 170-vuotisjuhlista vuonna 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita