keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Antrea / Kuukaupin silta

                                              Vili Vesterinen "Säkkijärven polkka"

Ihan ensimmäiseksi kiitokset kaikille lukijoille siitä, että blogissa on ensimmäisen kerran ylitetty 10.000 kävijän lukijamäärä kuukauden aikana. Lisäksi päiviähän on vielä jäljellä, joten ennätys paranee joka kerta kun joku ilmestyy sivustollemme. Katsotaanpa, minne ennätyslukema kuukauden päätteeksi asettuu?

Vaikka näin ennätystunnelmissa liikutaankin, niin mehän emme innostu julkaisemaan mitään kovinkaan ihmeellistä julkaisua tällä kertaa, vaan hoidamme viimeisen Antreasta löytyvän kohteen pois kuljeksimasta. Näin ollen esittelyvuoron saa kohde, mitä ei ollut koskaan tarkoitus esitellä. Kyseessä on Vuoksen ylittävä Kuukaupin silta, mikä on saanut vierelleen uuden sillan. Kuvammekin ovat vähän surkeat, koska emme nousseet kuvattaessa edes autosta ylös, mutta näillä mennään, koska kohteeseen liittyy mielenkiintoinen tarina.
Kuukaupin silta ylittää Vuoksen Antreassa

Jatkosodan alkuvaiheessa venäläisten vetäytyessä Karjalan kannakselta he asettivat melkoisen määrän miinoja, jotka räjähtivät, kun tietyllä radiotaajuudella lähetettiin tietty kolmisointu. Kyseiset miinat räjähtivät elokuun loppupuolelta alkaen suomalaisten jo viikkoja hallussaan pitämillä alueille. Vasta 17 selittämättömän räjähdyksen jälkeen suomalaiset löysivät ensimmäisen räjähtämättä jääneen miinoituksen 28.8.1941 Kuukaupin sillalta.

Kyseisenä päivänä Kuukaupin sillan toinen pää räjähti, mutta toisen pään kannakkeiden alle asetettu miina jäi räjähtämättä. Täältä miinat lähetettiin Päämajan viestiosastolle ja lopulta Yleisradiokin osalllistui tutkimuksiin. Tällöin niiden todettiin olevan radiomiinoja, jotka laukesivat kun soitettiin 715 kHz taajuudella kolmisointuja. Tällöin miinan kytkinmekanismi yhdisti pariston räjähdepanokseen ja trotyyli räjähti. 

Kun sytytysmekanismi oli nopeasti 1.9 selvitetty, niin ratkaisuksi miinojen laukeamiseen keksittiin mielenkiintoinen ratkaisu. Viipuriin Papulan sillan kupeeseen ajettiin Yleisradion lähetysauto, joka alkoi soittaa oikealla taajuudella häirintäsignaalia, Säkkijärven polkkaa, taukoamatta. Tämä radiosota jatkui aina 2.2.1942 saakka jolloin uskottiin, että miinojen sähköparistot olisivat tyhjentyneet ja vaaran katsottiin olevan ohitse. Tällä mielenkiintoisella "radiosodalla" uskottiin säästetyn melkoisesti ihmishenkiä ja etenkin estetty Viipuria tuhoutumasta, vaikkakaan löydettyjen miinojen määrä ei ollutkaan niin suuri kuin sotavangeiksi jääneet venäläiset kertoivat suomalaisille.

Jos aihe kiinnostaa, niin lisätietoa löydät aiheesta täältä.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista! Olen tavannut sotaveteraanin joka kertoi tuosta "polkkamaratonista". Hänellä oli myös näyttää muistikirjoja piiroksineen kaikkineen tuolta ajalta Viipurista.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita