tiistai 10. toukokuuta 2016

Lappeenranta / Siikaisten miehet

                                             Kolmas nainen "Hehkuva kivi"

Reilu kuukausi takaperin koulumme historian mysteerit kurssin oppilaat sekä valikoitu joukko opettajia kävi Lappeenrannan Rutolassa tutustumassa blogissammekin esiteltyyn miehistöluolaan. Oppaanamme toimi perinteiseen tapaan Huttusen Jussi, joka osaa omalla karismallaan tehdä näistä Salpa-linjan kohteista mielenkiintoisen reissun. Tälläkään kertaa Lauritsalan koulun väki ei pettynyt, vaan varauksetta kaikki kehuivat tätä jokavuotista vierailuamme Rutolaan. Ilmeisesti menemme paikan päälle ensi vuonnakin, jos se sopii Jussille?
Huttusen Jussi, Salpa-linja expertti

Tällä kertaa vierailu oli toki edellisistä poikkeava juuri sen takia, että paikalla oli myös koulumme opettajia sekä heidän perheenjäseniään, joista nuorimmat olivat rehtorimme pojat. He olivatkin varustautuneet reissuun asiaankuuluvasti puupyssyillä. Olipahan meillä kaikilla turvallisempi olo kun pojat pitivät huolta Salpa-linjan miehityksestä! Muutenkin mukana oli nuorta väkeä enemmänkin, joista blogissakin valokuvia julkaissut Aleksi Lapakko pääsi myös matkalle mukaan. 
Salpa-linja kiinnostaa iästä riippumatta

Minusta on vaan aina niin hienoa siirtää historiaa nuoremmille sukupolville ja nähdä heidän innostuksensa. Mikä vielä parasta kun päästään ammattioppaan opastuksella tutustumaan aitoihin kohteisiin, joita voi kiertää ja katsella. Tämä juuri on sitä historian elävöittämistä, mistä yritän tehdä vielä jossain vaiheessa oman leipätyön tai ainakin sivubisneksen. Monta kertaa olen miettinyt kotiseutumatkailijoiden viemistä bussilla Karjalan kannakselle ja saattaa olla että joku kesä toteutankin haaveeni. Olisi hienoa toimia oppaana niillä paikoilla, missä itse olen käynyt vierailemassa. Toki se vaatisi enemmän perehtymistä alueen historiaan, kuin tähän mennessä olen kerennyt tehdä.... ehkä ensi talvena kerkiäisin perehtyä Karjalan historiaan vieläkin syvemmin? 
Näillä kohdin olisi vihollisella ollut kuumat paikat

Vajaan pari tuntia kestäneen Rutolan tutustumisreissun päätteeksi Huttusen Jussi järjesti minulle yllätyksen! Kyydilläni Rutolaan matkustaneet historian opettajamme Antti Weckström ja kaksi oppilasta pääsivät myös tahtomattaan Willimies toursin tutkimusmatkalle mukaan, asiasta mitään etukäteen tietämättä. Ajoimme näet Jussin perässä syksyllä 2015 löytyneelle kohteelle, minkä olivat löytäneet Kivisen Pekka veljensä kanssa ja kyllä, uusi kohde oli löytynyt....
Oppilaatkin olivat täpinöissään miehistöluolassa lepakkojahdissa

Lappeenrannasta viimeksi esittelemäni kohde on jo aikapäiviä takaperin julkaistu, mutta nyt on siis tarjolla uusi kohde, mistä ei kukaan vielä vuosi takaperin tiennyt yhtään mitään. Aikoinaan Salpa-linjaa Rutolassa rakentaneet Siikaisista kotoisin olevat miehet, olivat vapaa-aikanaan kilkutelleet isoon kiveen omat puumerkkinsä. Aivan uskomattoman upea löytö! Valitettavasti minun aikani ei ole riittänyt selvittelemään Siikaisten miesten retkeä sen tarkemmin, mutta aihe kyllä kiinnostaa. Onhan joukko-osasto merkitty, vaikka nyt aivan kaikkia yksityiskohtia siitä ei selviäkään.
Siikaisten miesten puhdetyö

Tuolloin 5.4.2016 oli vielä runsaasti lunta maassa ja onneksi mukana oli pari oppilasta, jotka sain houkuteltua blogin uusiksi assistanteiksi. Etenkin Sinkkosen Jerelle Lauritsalan koulun 9E-luokalta pitäisi antaa mitali urhoollisesta muistomerkin putsaamisesta lumesta. Vanha ja raihnainen Willimies selvisi taas tästäkin hommasta itseään kastelematta ja ei tullut muuten hikikään. Siitä isot propsit Jerelle, joka on muutenkin auttanut Willimiestä historian mysteerit kurssilla jo aiemminkin perehtymällä Suomen puolelta löytyviin vuoden 1721 rauhan rajakiviin ja selvittänyt niiden sijainteja. Kuka väittää ettei nykynuorista ole mihinkään? Nythän minun on suvena näppärä piipahtaa ottamassa valokuvat Jeren minulle osoittamista kohteista. Isot kiitokset!
Sinkkosen Jere on opettajaainesta.....liitu pysyy kädessä

Muutenkin aion seuraavassakin kirjoituksessa kehua omia oppilaitani ja esitellä laajemminkin heidän aikaansaannoksiaan osoittaakseni oikeaksi, että kyllä nykynuoret pelastavat vielä tämän Suomen samoin kuin Salpa-linjan rakentaneet Siikaisten miehet tekivät. Voimme suhtautua luottamuksella tulevaisuuteen, vaikka nykyimmeisten kilpailukykysopimukset ovatkin yhtä tyhjän kanssa. 
6K, IV J, 1939, Siikaisten miehet. Voittajan, siis Jeren on helppo hymyillä!!!!

2 kommenttia:

  1. Tarkennuksena hiukan.. -39 tehtiin YH:n aikana linnoitteita. Salpalinjaa alettiin tehdä talvisodan jälkeen, ja täydennettiin -44

    VastaaPoista
  2. Jussi, olet oikeassa! Kiitos tarkennuksesta. Vielä kerran kiitokset upeasta Rutolan reissusta ja uudesta kohteesta! Voi, kunpa näitä löytyisi paljon lisää vielä korpien kätköistä

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita