tiistai 31. toukokuuta 2016

Räisälä / Pro Patria**

                                                        Bob Dylan "Senor"

Kesä on jo ovella ja viime vuotisia kuvia katsellessa, tulee väkisinkin mieleen monia hyviä muistoja reissuilta. Yksi parhaimpia matkoja viime suvena oli visiitti Käkisalmeen, minkä reitin varrelle jää nykyinen Melnikovo, entinen Räisälä. Siellä, kuten niin monessa muussakin paikassa olen vieraillut hautausmaalla. Tällä kertaa kaikki vanha on pyyhkiytynyt kirkon ympärillä sijainneelta hautausmaalta pois. Jäljellä on vain suomalaisten 1990-luvulla pystyttämä sankaripatsas Pro Patria. Mikä on tämän muistomerkin tausta?
Kirkkomaalla voi hiljentyä puiden siimeksessä

Sisällissodan aikaan räisäläläisetkin osallistuivat taisteluihin ja osa menetti henkensäkin vapauden puolesta. Niinpä valkoisille sankareille pystytetitiin kirkon edustalle paraatipaikalle taiteilija Eljas Ilkan suunnittelema sankaripatsas. Tässä ilmeisesti 1920-luvun alussa valmistuneessa patsaassa oli kaiverrettuna kaikkien 12 sankarivainajan nimet. Alkuperäinen on nyt kuitenkin kadonnut, kuten kaikki muukin hautausmaalta kiviä myöten...
Pro Patria muistomerkki on alkuperäisellä paikalla

Sankarihautausmaalle tuli uudelleen käyttöä talvisodan alkaessa. Ensimmäisen kerran räisäläläisiä haudattiin itsenäisyyspäivänä ja viimeisen kerran 10.3.1940. Kyseisenä aikana 52 sankarivainajaa sai viimeisen leposijan kotiseudun hautausmaalta. Valitettavasti reilut 40 kaatunutta räisäläläistä kaatui jossain muualla ja heitä ei pystytty hautaamaan tänne. Jatkosodan aikana sai vielä 124 sankaria viimeisen leposijansa täältä, kunnes alue piti luovuttaa Neuvostoliitolle rauhanehtojen mukaisesti.
Pro Patria

Vaan kyllähän suomalaisiin aina menneisyyden jäljet ja omat juuret vetoavat, niin räisäläläisiäkin. Niinpä olojen ja Räisälään matkustamisen vapauduttua Neuvostoliiton romahtaessa, alkoi herätä ajatus muistomerkistä sankarivainajille. Lopulta jokseenkin samanlainen muistomerkki kuin 1920-luvullakin pystytetty, päätettiin toteuttaa ja se julkaistiin 6.6.1992 lähes kuudensadan entisen räisäläläisen todistaessa tapahtumaa. Lisäksi muistomerkki on täsmälleen samalla paikalla kuin alkuperäinenkin.
Pyhä paikka

Muistomerkkiä on täydennetty vuosien varrella ja 18.5.1996 siihen kiinnitettiin sankarivainajien muistolaatta Pro Patria tekstin alapuolelle.Lopuksi kokonaisuus täydennettiin aitauksella, mikä muistomerkin ympärille pystytettiin 7.6.1997. Nyt muistomerkki seisoo muistona sitä ympäröivästä kadonneesta hautausmaasta ja sankarivainajista.
Kolmen sodan sankarivainajat on nimetty omaan laattaan
Päivitys 25.8.2017
Tällä samalla paikalla sijaitsi aikoinaan Eljas Ilkan suunnittelema ja Forsmanin kiviliikkeen valmistava muistomerkki, mikä paljastettiin sisällissodan sankaripatsaaksi. Se kuitenkin katosi syksyllä 1984. Siksi se piti pystyttää uudelleen, kuten alkuperäisessä tarinassa kertoilinkin. Outoa on vain se, että alkuperäisessä muistomerkissä oli mainittu nimeltä 12 sisällissodan sankarivainajaa, mutta nykyisessä niitä näyttää olevan 14 nimeä. No kaipa joku osaa selittää tuonkin omituisuuden?

Päivitys 27.2.2018
Alkuperäinen, nyt jo kadonnut patsas paljastettiin 4.11.1920.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita