sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Kouvola / JR5 muistomerkki

Viime aikoina julkaisuvauhti on ollut vähän hitaanlainen, koska olen keskittynyt katsomaan Yle Areenasta kotimaisia laatusarjoja. Ensin katsoin Downshiftaajien kaikki jaksot muutamassa päivässä ja nyt takana on jo kaksi tuotantokautta Kimmoa. Eipä tässä paljon muuta ole kerennytkään viime aikoina. Noista sarjoista etenkin Downshiftaajat on ihan hemmetin hyvä sarja, mitä suosittelen kaikille. Ei mene aika hukkaan Ylen laatuviihteen parissa. Onpa muutama ajatuskin noussut mieleeni noita katsoessa....niistä ehkä joskus myöhemmin. Nyt lähdetään kuitenkin Kouvolaan.

Voikkaan kirkon vieressä sijaitsevassa Kirkkopuistossa on kaksi alueen historiaan liittyvää muistomerkkiä, joista esittelyvuoron saa ensin JR5 kolmannen pataljoonan miesten sotaanlähdön muistomerkki. Kyseiseltä paikalta lähti melkoinen joukko sotilaita 11.6.1941 puolustamaan isänmaataan. Monelle reissu muodostui reilun kolmen vuoden mittaiseksi, mutta ei kaikille, koska sota tunnetusti harventaa joukkojen rivejä.
Muistomerkin miljöö on upea

Tämä graniittipaasi on saanut kylkeensä laatan, minkä teksti on seuraava:
"Täällä kokoontuivat III / JR5:n reserviläiset 11.6.1941 lähtiessään puolustamaan isänmaataan"
Alue oli syksylläkin hyvin hoidettu

Lisäksi kiveen on kiinnitetty joukko-osaston tunnus ja JR5 vuosilukuineen
Joukko-osaston tunnukset ja muistolaatta

Patsaan historiasta sen verran, että marraskuussa 1985 perustettiin Peikkopataljoonan sotaveteraanien yhdyssiteeksi paikallinen toimikunta. Siihen kutsuttiin myös alueen JR5 aseveljet. Samassa kokouksessa nousi jo esiin oman muistomerkin pystyttäminen Valio Sopasen toimesta. Kuinka asiat etenivät sen jälkeen, ovat minulle tuntemattomat. Kuitenkin 11.6.1988 muistomerkki paljastettiin nykyiselle paikalleen. 

PS. Hyvää isänpäivää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita