torstai 17. marraskuuta 2016

Kouvola / Korian varuskunnan sotilaskodin muistolaatta*

Tähän asti olen aina hehkutellut, kun joku merkittävä rajapyykki blogin kävijätilastoissa on tapahtunut. Nyt tehdään poikkeus tähänkin, koska näet 400.000 kävijän rajapyykki meni rikki aamusella. Hehkutukset sikseen ja odotellaan tuota seuraavaa rajapyykkiä ja jätetään höpinät sinne. Toki tämä tuntuu ihan mukavalta, mutta menköön tällä kertaa niin, että kiitän teitä kaikkia lukijoita. Nöyrimmät kiitokset....ja sitten asiaan!

Jokainen armeijan käynyt tietää Sotilaskotien merkityksen varusmiesajan kärsimysten lieventämiseksi. Itse ainakin muistelen vieläkin lämmöllä Lappeenrannan sotilaskotia, mikä toi lohtua omille varusmiesajoilleni. Voin vain hyvin kuvitella Korian sotilaskodin merkitystä kasarmialueella viihtymisessä. Täällä oli aina tupa täynnä kohtalotovereita, jotka joutuivat viettämään illat ja viikonloput sotilaskotien lämmössä.
Korian upea entinen sotilaskotirakennus

Siksi minusta onkin hienoa, että nämäkin paikat merkitään jälkipolville tiedoksi, koska täällä Korialla ainakin entinen sotilaskoti seisoo tyhjänä ja kenties jopa kylmillään odottamassa rakennuksen peruskorjausta, mitä ei kenties enää koskaan tule. Nyt olisi jollekin tiedossa oikein hieno projekti kunnostaa tämä vuonna 1938 rakennettu funkkishenkinen talo omaksi asuintalokseen. Ainakin aihio olisi hieno...
koristeellinen kyltti kertoo paikan historiasta

Ovenpielestä löytyy siihen 23.10.1996 kiinnitetty muistolaatta, jonka Kouvolan Opastekeskus Oy ob valmistanut Korian Sotilaskotiyhdistyksen johtokunnan pyynnöstä ja rahoituksella. Ainoastaan yksi asia tässä muistolaatassa minua hämää ja mihin en löytänyt ratkaisua. Miksi tila on aluksi ollut Tampereen sotilaskotiyhdistyksen hallussa ja vasta vuodesta 1956 lähtien Korian oman sotilaskotiyhdistyksen hallussa.
Muistolaatta rakennuksen seinässä

Päivitys 25.5.2017:

Sain välikäden kautta tietoa tästä kohteesta, mikä minuakin hämmästytti. Miksi Korian sotilaskotia oli pyörittänyt Tampereen sotilaskotiyhdistys. Nyt asia on selvinnyt...

Aihepiiriä tutkii tällä hetkellä evp prikaatinkenraali Pentti Airio ja hän antoi käyttööni välikäden kautta tietoa aiheesta. Syy on seuraavanlainen. Tampereelle oli perustettu varuskunta vuonna 1918 ja siellä aloitti toimintansa sotilaskotiyhdistys. Varuskunnan joukot siirtyivät kuitenkin melko pian pois, jolloin yhdistystä pyydettiin jatkamaan sotilaskotitoimintaa Korian varuskunnassa. Näin tapahtuikin ja Tampereen sotilaskotiyhdistys hallinnoi Korian sotilaskotia aina vuoteen 1956 asti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita