keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Kouvola / Salpausselän IT-patteriston perinnetykki

IT-tykki keskellä paraatikenttää

Olen esitellyt blogissani lukuisia kohteita, mihin liittyy Suomen puolustusvoimat ja niiden kalustoa. Pakko tunnustaa, että näitä julkaistessani mietin usein, että ovatko asiatiedot kohdillaan. Uskokaa tai älkää, mutta mistään muista kohteista en ole saanut yhtä paljon kommentteja ja sähköpostia. Sota-ajan asiat tuntuvat olevan monella edelleen tärkeintä maailmassa. Kiitos kommentoinneista, mutta en minäkään millään osaa ja pysty selvittämään jokaikisen sodanajan joukko-osaston liikkeitä ja taistelupaikkoja. Siihen ei riitä aikani eikä kyvytkään. Pahoittelut siis mahdollisista asiavirheistä jne....
Sata vuotta vanhaa sotakalustoa

Toinen asiaa hankaloittava seikka on myös se, etten ole perehtynyt esittelemieni kohteiden paikallishistoriaan riittävällä innolla. Siihenkään ei aikani riitä, enkä edes halua perehtyä edellä mainituista syistä. Siksi monet kohteet saavat melko pintapuolisen esittelyn. Minulle ehkä kaikkein tärkeintä on kaivaa nämä kohteet kaikkien tietoisuuteen ja siitä jokainen voi valita itseään kiinnostavat aiheet, mihin haluaa perehtyä tarkemmin. Blogini kaltaista laajan alueen kattavaa muistomerkkiesittelyä ei tietääkseni vielä kukaan ole tehnyt? Tätä pidän tärkeimpänä tehtävänäni ja siihen olen upottanut valtavasti aikaa ja voimavaroja. 
Melko kömpelön näköinen nykymittapuun mukaan

Niinpä kaikki arvannevatkin jo, etten tiedä tämän päiväisestä kohteesta paljon mitään. Kohteena on Kouvolan kasarmialueen paraatikentällä sijaitseva Salpausselän IT-patteriston perinnetykki, mikä on satavuotias tällä hetkellä. Kyseessä on yksi englantilaisten Suomelle lahjoittamista tykeistä, joita Suomeen saapui talvisodan loppupuolella 24 kappaletta. Tämä kyseinen vuonna 1916 valmistettu Vickers-tykki oli sijoitettu Kouvolan lounaispuolella sijaitsevalle Töröstinmäelle.
Muistolaatta tykin kyljestä

Tykistä päätettiin tehdä muistomerkki 86 raskaan IT-patteriston aseveljien ja -sisarien sekä Salpausselän IT-patteriston toimesta. Muistomerkki paljastettiin 20.8.1998, jolloin tuli kuluneeksi patteriston perinnejoukon Viipurissa perustetun liikkuvan IT-patterin perustamisesta. 
Valmistajan lätkä tykin kyljestä

1 kommentti:

  1. Kiitoksia paljon. Luen suurella mielenkiinnolla.
    Kouvolainen vuodesta 1971.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita