perjantai 24. helmikuuta 2017

Hamina / Salmenkylän tunneli

Kotosalla oma ekoprojektini etenee pikkuhiljaa. Nyt on sitten kaikkiin valaisimiin vaihdettu energiaa säästävät lamput, jotka kuluttavat vain murto-osan energiamäärästä, mikä meillä meni aiemmin pelkkään valaistukseen. Tämäkin muutos näkynee pitkällä juoksulla meidän sähkölaskussa. Säästettyä rahamäärää parempi mieli tullee kuitenkin tästä ekoteosta. Samalla toivoisin, että muutkin suomalaiset tekisivät saman muutoksen omissa kodeissaan. Sitten tälläkin toimenpiteellä olisi saavutettu jotain suurta aikaiseksi.
Tästä astutaan sisään Salmenkylän tunneliin

Seuraavaksi tarkoitus olisi saada muutosta aikaan talomme lämmityksessä, jolloin saavuttaisimme suurempia säästöjä. Näillä kaikilla tekemillämme muutoksilla pyrimme säästämään luontoa ja saavuttamaan myös omaan pussiimme lisää käytettävää valuuttaa. Lähestyyhän kohta valtiovallan veronkiristykset , jotka osuvat minunkin kohdalleni, joten lisävaluutasta ei ole haittaa. Vaan palataan ekoprojektiimme myöhemmin ja siirrytäänpä nyt Haminaan tutustumaan yhteen Salpalinjan miehistötunneliin.
Tunnelin suuaukolta lähtee yhdyshaudat kumpaankin suuntaan

Salpalinjan kohteita olemme esitelleet aiemmin jo 28 kappaletta, eikä tässä Salmenkylän tunnelissa ole mitään erilaista mitä emme olisi jo kuvanneet aiemmin. Koska kumminkin kävimme paikalla kesällä 2016, niin tulkoon julkaistuksi. Jostain ihmeen syystä lukijat toivovat näitä Salpalinjan kohteita julkaistavaksi, joten siinäkin mielessä tämä kattanee kysyntää? Itse emme sen sijaan näe mitään erikoisepaa syytä esitellä kaikkia bunkkereita, juoksuhautoja ja muita sotarakennelmia, elleivät ne poikkea aiemmin esittelemistämme. Nyt poiketaan suunnitelmasta....
Tunnelissa on betonilattia

Kallioon louhittu Salmenkyläntunneli on hankalassa paikassa. Sen oviaukon edusta on täynnä romua, minkä alueen asukkaat ovat heittäneet pois. Joka tapauksessa onnistuin pääsemään tunnelin suuaukolle, missä törröttää tiilinen savupiippu. Ohittamalla savupiipun pääsee sisään n. 25 metriä pitkään tunneliin, missä ei ole sen kummempaa katsottavaa. Sota-aikana, jos tilaa olisi jouduttu hyödyntämään, niin se olisi taannut turvapaikan 40-60 miehelle. Onneksi sitä ei tarvittu, vaan vuodatettu hiki jäi ainoaksi tappioksi rakennelmaa tehdessä.
Tiilistä muuratun tilan käyttötarkoitus jäi vähän epäselväksi

Tunnelissa on yksi tiilistä muurattu huone, jonka käyttötarkoitus on joko ilmanvaihtoon tai lämmittämiseen liittyvä. Lisäksi pohjamuodoltaan mutkittelevaan suorakaiteeseen olevaan tunneli oli tarkoitus varustaa tulenjohtoperiskoopilla, mutta siitä en pimeässä nähnyt jälkeäkään. Päinvastoin meinasin tipahtaa lattiassa sijaitsevaan onkaloon, joka on joko kaivo tai viemäröinti. Jäi vähän epäselväksi.... 
Uuniluukku on komeaa tekoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita