perjantai 3. helmikuuta 2017

Kotka / Miinanraivausmuistomerkki

Viime sotien jälkeen oli edessä siirtyminen rauhan aikakauteen ja ulkomaankauppa piti saada äkkiä toimintaan. Valitettavasti sotaa käyvät maat olivat miinoittaneet Suomenlahden ja edessä olikin hemmetinmoinen urakka tyhjentää meri miinoista. Onneksi ihmiset ovat niin älykkäitä, että tähänkin työhön oli keksitty laite, mikä teki työn edes hivenen vaarattomammaksi kuin perinteinen menetelmä, mitä piti toki myös tehdä. 
Melkoinen kapistus

Kotkan satama-alueelta löytyykin yksi sotien jälkeen käytössä ollut miinanraivaaja, minkä avulla tehtiin magneettimiinoja vaarattomaksi sähkövirran avulla. Ilmeisesti miinanraivaaja oli liian hankala sana, joten ilmeisesti nimittivät sitä pikkuiseksi miinapölkyksi. Melkoista vähättelyä, koska kapistus on yli 13 metriä pitkä!
Tekniset tiedot niitä kaipaaville

Muistomerkki on sijoitettu paikoilleen vuonna 1993, jolloin Suomen laivasto lahjoitti pitkään palvelleen miinapölkyn Kotkan kaupungille. Epävarmaksi tosin jäi tuo Kymenlaakson maakuntamuseon rooli, joten voi olla että laivaston lahjoitus on tapahtunut jo vuosia aiemmin.... Ehkä joku lukijoistamme osaa vastata tähänkin pienoiseen mysteeriin?
Kotkan kaupunki on pystyttänyt vastaavia mustia lohkareita eri puolille kaupunkia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita