tiistai 31. tammikuuta 2017

Sortavala / Lönnrotin muistomerkki

Sortavala on runonlaulajien kaupunki tai ainakin se oli sellainen vielä 1800-luvulla, miksei vielä 1900-luvullakin, jolloin siellä pidettiin suurille ihmismäärille Sortavalan laulujuhlia. Esimerkiksi vuonna 1935 siellä vieraili 30.000 kuulijaa niin koti- kuin ulkomailtakin. Silloin elettiin Kalevalan 100-vuotisjuhlavuotta ja edellisessä kirjoituksessani mainittu Runonlaulajan patsas paljastettiin juhlavin menoin nykyisessä Väinämöisenpuistossa. 
Väinämöisenpuiston nurkkauksesta löytyy Lönnrotin käynnistä kertova muistomerkki

Saman puiston yhdessä nurkkauksessa on myös muistomerkki, mikä kertoo Elias Lönnrotin käyneen paikalla ensimmäisellä runonkeruumatkallaan Karjalan laulumaille vuonna 1828. Muistomerkin pystytysvuodesta ja pystyttäjästä puhumattakaan, minulla ei ole mitään tietoa, joten nyt on taas hyvä hetki lähestyä minua aiheesta kertovin tiedoin....
Kaksikielisyys viittaisi paljastuksen tapahtuneen sotien jälkeen?

1 kommentti:

  1. Vuonna 1978 Sortavalan historiallisten ja kulttuuristen muistomerkkien suojeluseuran aktiivisen työn ansiosta Elias Lennrotin ensimmäisen Sortavalan vierailun 150 -vuotispäivän kunniaksi pystytettiin kaupunkiin muistomerkki kuuluisan " Runolaulaja"- patsaan läheisyydessä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita