perjantai 27. tammikuuta 2017

Pälkjärvi / Pälkjärven sankarihautausmaa

Itärajan takaisten kohteiden esitteleminen jatkuu. Jälleen kerran vuorossa on assistentti Ilkka Pirhosen ottamia valokuvia retkiltään Laatokan Karjalan alueelta, minne Willimiehen reissut eivät vielä ole kerenneet. Onneksi Ilkka on ojentanut auttavan kätensä ja antanut käyttöömme kuvia mielenkiintoisista kohteista. Toki tarkoitukseni on itsekin päästä käymään näillä paikoilla myöhemmin. Ohihan olen tästä ajanut itsekin, mutta aina on ollut kiire Sortavalan humuun, joten en ole pysähtynyt itse paikan päällä. Miksi olisinkaan, koska kohdehan on jo kuvattu!
                              Assistentin video Pälkjärveltä

Kyseinen paikka on Värtsilästä Sortavalaan menevän maantien varressa ja kyseessä on yksi isänmaamme lukuisista viime sotien aikaisista sankarihaudoista, jotka nyt sattuneesta syystä sijaitsevat naapurimaamme rajojen takana. Tämä Pälkjärven sankarihautausmaa on osoitus vanhan talkoohengen merkityksestä. 
Sankarihauta-alue on aivan tien varressa

Kaikki sai alkunsa Pälkjärvellä pidetystä kesäjuhlasta, mikä oli ensimmäinen sotien jälkeinen kokoontuminen entisillä kotitanhuvilla. Tuolloin pitäjäseuraan kuuluva kuvanveistäjä Erkki Eronen lupasi tekemään sankarihaudoille muistomerkin omakustannushintaan. Lopulta myös opetusministeriö lupautui osallistumaan kustanniksiin, niin Erosen kanssa tehtiin sopimus muistomerkistä vuoden 1994 aikana. Saman vuoden syksyllä oltiin jo niin pitkällä, että Pälkjärviseuran johtokunta hyväksyi patsaan materiaalin, muodon ja muistomerkkiin hakattavan tekstin.
Muistomerkki ja Martti Sarlundin yksityinen? muistokivi

Seuraavaksi vuorossa oli muistomerkkialueen kunnostaminen elokuussa 1995. Kaikki työ tehtiin talkoovoimin. Samaan aikaan Erkki Erosen valvovien silmien alla tehtiin muistomerkille perustukset ja muistomerkki siirrettiin paikalleen. Lopulta Pälkjärven sankarihautausmaan muistomerkki paljastettiin juhlallisin menoin 14.10.1995. Lopuksi alue viimeisteltiin vuonna 1998, jolloin sankarihauta-alueen ympärille rakennetiin valkoinen lauta-aita ja alue sai myös viitan tienvarteen.
Muistomerkki

Lähikuva tekstistä

Olisiko Martti Sarlundin muistokivi sukuseuran pystyttämä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita