maanantai 9. tammikuuta 2017

Viipuri / Taidemuseo

Willimies, kuten Williladykin, kiertelevät kaikki eteen tulevat mielenkiintoiset museot. Niinpä ajattelinkin seuraavaksi esitellä joitain museoita Viipurista, missä olemme käyneet piipahtamassa ja tutustuneet kokoelmiin. Lisäksi nämä venäläiset museot ovat siitä mielenkiintoisia, että palvelua saa monilla kielillä esitteiden ja infotaulujen mukaan, mutta todellisuudessa kielitaitoa ei ole. Ei siinä mitään, koska hyväksyn täysin periaatteen, että maassa maan tavalla! Siinä olisi ehkä meillä suomalaisillakin oppimista.
Viipurin taidemuseo on Eremitaasin sivupiste

Lisäksi oman mielenkiintoisen pikantin säväyksen näissä museoissa antaa se, että Suomen vallan aika on esillä ja paikalliset ovat niistä myös todella kiinnostuneita. Lisäksi vanhoja suomalaisia esineitä ja asiakirjoja on nähtävänä, toisin kuin meidän maassamme, jossa autonomian aika on pyritty unohtamaan monissa museoissa. Ehkä yhteinen historiamme on vaikuttanut meihin enemmän negatiivisesti kun venäläisiin, jotka monissa paikoissa nostavat esiin alueen kaksijakoista historiaa.
Ulkomuodossa on uusklassismin ja funktionalismin piirteitä

Viipurin taidemuseolla on pitkä ja mielenkiintoinen historia erilaisine käänteineen. Ensin taidemuseon rakentamista ajoi Viipurin taideyhdistys, minkä toivomuksesta Viipurin kaupunki ja valtio alkoivat yhteistoimin rakennuttaa kesällä 1929 taidemuseota arkkitehti Uno Ullbergin suunnitelman mukaan. Siitä tulikin yksi Viipurin moderneimmista julkisista rakennuksista valmistuessaan lokakuussa 1930, kuten portaiden juureen sijoitetussa kivessä lukee vielä nykyäänkin.
Pitkät kiviportaat vievät taidemuseolle

Taidemuseo sijaitsee korkealla paikalla ,mistä on erinomainen näkyvyys Viipurinlahdelle. Muutenkin rakennus sijaitsee historiallisella paikalla, koska sen alapuolella on 1500-luvun lopulla rakennettu Pantsarlahden bastioini. Siitä on vielä nykyisinkin jäljellä vanha ruutikellari aivan taidemuseon vieressä.
Valmistumisvuosi on ikuistettu pengerkiveen

Taidemuseo toimi näissä tiloissa aina talvisodan alkuun saakka, jolloin sen kokoelmat evakuoitiin Suomeen. Se olikin viisas päätös, koska rakennus paloi sotavuosina ja se törrötti pystyssä pitkän aikaa, kunnes 1970-luvulla se remontoitiin toimistotiloiksi. 
Taidemuseon piha-alueella on lukuisia veistoksia

Tätä aikaa kesti aina vuoteen 2010, jolloin uusi remontti valmistui ja se avattiin uudelleen taidemuseoksi alkuperäisessä muodossaan....no vain ulko-osiltaan. Sisätilat eivät vastaa alkuperäistä, mutta käyttötarkoitus vastaa! Siitä tehtiin näet Pietarin Eremitaasin taidemuseon viides sivutoimipiste kesällä 2010. Sen jälkeen rakennuksessa on esitelty Eremitaasin aarteita niin, että jokainen näyttely on esillä kuusi kuukautta. Me olemme käyneet ihailemassa paikan päällä keisarin aseita, upeita maalauksia ja kiinalaista posliinia...suosittelelemme paikkaa kaikille Viipurissa kävijöille. Pääsylippu on tosin Venäjän mittakaavassa kallis, mutta kyllä meillä kaikilla lienee reissuilla 250 ruplaa taskussa? Eihän tuo ole kuin 4 euroa....pieni hinta upeista keisarillisista esineistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita