keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Sortavala / Laatokan kulkijain muistomerkki

Sortavala on kaupunki, missä olen vieraillut kahdesti. Ensimmäinen kerta oli joskus opiskeluvuosina, vieraillessani yhden opiskelijatuttavani häissä. Siitä reissusta muistikuvat ovat himmeät, mutta viime syksynä minulla oli ilo käydä paikan päällä uudelleen. Takuulla joudun tämän missioni puitteissa piipahtamaan kaupungissa vielä useasti, mutta tällä kertaa esittelyvuorossa on kohde Sortavalasta, minkä on valokuvannut assistentti Pirhonen joskus reilu vuosi takaperin.
Muistomerkkialue on hyvässä hoidossa

Laatokka on melkoisen iso järvi ja se on vetänyt aina kulkijoita puoleensa syystä jos toisestakin. Niinpä esi-isien ja nykyisten kulkijoitten kunnioituksi pystytettiin suomalaisten toimesta Laatokan kulkijain muistomerkki Sortavalan satamaan. 
Muistomerkki, mitä myös "norpaksi" kutsutaan

Muistomerkki on reilu nelimetrinen kivenmurikka, jonka on kaiverruksineen muotoillut kuvanveistäjä Toivo Jaatinen, mikä sai alkunsa Sortavalan Pitäjäseura ry:n toimesta. Nykyisin tämän viisi vuotta kestäneen muistomerkkihankkeen tulos on Sortavalan kaupungin hallinnassa.  
Laatokan kulkijoille, kahdella kielellä

Muistomerkkihankkeen rahoittajia oli Alfred Kordelinin säätiö ja Rahapaja Oy. Isolla panoksella oli mukana myös Kesälahden maansiirto Oy, joka vastasi murikan kuljetuksesta ja paikalleen asettamisesta. 
Paikka on myös paikallisen nuorison suosiossa

Muistomerkki paljastettiin lopulta 6.6.2004 kaikkien kulkijoiden ihailtavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita