keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Kotka / Sankarien lepo

Eilen oli mielenkiintoinen päivä. Saimme Williladyn kanssa taas naamamme tiedotusvälineisiin. Karjala-lehden julkaisu meistä ilmestyi ja mikä vielä parasta, niin SaiPa näytti Tapparalle todellista nykypäivän sankaruutta. Junnupitoisella joukkueella laitettiin hallitseva mestari tiukalle ja kaiken lisäksi, jos se 8 sekuntia ennen loppua ollut tolppaveto olisi uponnut!!! No, loistava taistelu palkittiin arkipäivän sankaruudella.

Kotkan kirkon ympärillä sijaitseva Kirkkopuisto pitää sen sijaan allaan 428 sankarivainajaa sekä aiemmin esittelemäni muistomerkin, missä kunnioitetaan jäänmurtaja Tarmon 35 uhria. Voisi kait sanoa, että tantereelle on haudattu melkoinen joukko sankareita, joiden ansiosta tänä vuonna vietetään Suomi100-juhlavuotta. Kaikki kunnia heille ja siksipä tänne päätettiinkin jo nopeasti sotien jälkeen pystyttää muistomerkki heille.
Sanarihautojen rivistöt ovat Kirkkopuistossa

Kotkan kaupunki ja seurakunta laittoivat pystyyn toimikunnan toteuttamaan sankarihauta-alueen kuntoon. Työ annettiin arkkitehti Erik Bryggmanin tehtäväksi ja paikka onkin kaunis. Kaiken kruunuksi alueelle päätettiin pystyttää muistomerkki, jonka sai tehtäväkseen Emil Filen oman ehdotuksensa pohjalta. Kilpailussa oli mukana myös 27 muuta ehdotusta, mutta Filen valittiin tekijäksi. Muistomerkin valmistui alkoi vuonna 1949 Haminan kiviveistämöllä, mutta vasta parin vuoden kuluttua se oli valmis paljastettavaksi. Se tapahtui 1.7.1951.
Alue on kivetty liuskekivillä

Emil Filenin 10-metrinen Sankarien lepo sankariveistos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita