Tämän kertaisen tekstin kirjoitti palkaton assistentti Ilkka Pirhonen, koska hänen puoleensa käännyin kohteen valokuvia tutkiessani. Ilkkahan tähän liittyvän ongelmankin ratkaisi, joten on ihan oikeus ja kohtuus, että hän sai hoitaakseen myös tämän kirjallisen puolen....alla siis Ilkan kertomus mystisestä Sortavalan sukellusveneestä....
Sortavalassa, matkustajasatamasta hotelli Seurahuoneelle rantaa pitkin kävellessä, kulkijan huomio kiinnittyy uuden näköiseen muistomerkkiin. Mustaan peltiin polttoleikattuun sukellusveneen kuvaan, jossa iso teksti kertoo sen olevan pystytetty Laatokan rantojen puolustajien kunniaksi. Pienempi laatta muistomerkin kulmassa kertoo: “Tässä, Läppäjärven pohjassa, lepää uponnut sukellusvene”. Eihän siinä mitään ihmeellistä, että moinen muistomerkki on olemassa, mutta kun oma historiantuntemus ei ole kuullutkaan Sortavalan rannoille sodan aikana upotetuista sukellusveneistä. On siis aika ryhtyä salapoliisityöhön.
Muistomerkki uponneesta sukellusveneestä |
Asia tuntuu olevan itse venäläisillekin melko tuntematon, sillä monella matkailusivulla kyllä kerrotaan kyseisen monumentin olemassa olosta, mutta missään ei mainita tarkempaa syytä muistomerkille. Tai kerrota, kuinka Laatokan rantojen puolustajien vene on järven pohjaan joutunut. Jos se olisi sodan aikainen, olisi joku suomalainen joukko-osasto kyllä ottanut kunnian upotuksesta, mutta kun ei sanaakaan löydy! Vihdoin internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy keskustelupalsta, jolla myös ihmetellään asiaa.
Ensimmäinen keskustelija kertoo Laatokalla uineen jatkosodan aikaan kahdeksan sukellusvenettä. Viisi kokoluokkaa Maljutka. Lopuksi tulee sitten meillekin tuttu kysymys, mikä vene makaa Sortavalan rantavedessä, sillä sodan aikana sukellusveneitä ei Laatokalla tiettävästi uponnut. Seuraava keskustelija kertoo lapsuusmuistonaan, kuinka oli nähnyt, kun sukellusvenettä oli yritetty siirtää lahdella, mutta se oli hajonnut kappaleiksi ja uponnut. Vihdoin löytyy kolmas mies, joka ei tällä kertaa ole vaitelias, vaan tuo ensimmäisen kerran meille jotain selkeää ajatusta veneen historiasta. Hän kertoo, että Sukellusvenetutkimuskeskuksen omaisuutta ollut vene on hinattu Lahdenpohjasta romuna Sortavalaan.
Muistomerkki ei ole kovin vanha |
Keskustelijan mukaan laivasta olisi ollut tarkoitus ottaa rautaa traktoreiden panssarointiin. Idea osoittautui kuitenkin huonoksi ja laiva jäi paikoilleen kunnes upposi.
Museoissa on mukava käydä muutenkin, ja lisäksi siellä yleensä tunnetaan paikallista historiaa. Niinpä seuraava kohde olikin Pohjois-Laatokan aluemuseo, jossa pääkonservaattori Jelena Kornitsenko kertoi netistä löytämäni keskustelun sisältäneen paljon faktoja. Laiva ei todellakaan ole jatkosodan aikaan Laatokalla toimineita sukellusveneitä. Se on tuotu romurautana hinaamalla Lahdenpohjasta. Valmistusmaasta Kornitsenko sen sijaan ei osannut sanoa mitään. Ja laiva oli todellakin tuotu sitä varten, että siitä otetaan materiaalia teollisuuden tarpeisiin. Hänen mukaansa toimijana olisi kuitenkin ollut Helylässä toiminut, suomalaisten vuonna 1881 perustaman Oy Helylän koulukaluste-, huonekalu- ja lelutehtaiden toimintaa jatkanut, Sortavalan huonekalu- ja suksikombinaatti.
Venäjänkielen taitoisille |
Kombinaatti oli alansa suurimpia toimijoita Neuvostoliitossa, ja tarvitsi tuotantoonsa metallia. Tätä tarkoitusta varten oli sukellusvene Sortavalan kaupungin lahdelle hankittu, ja paljon siitä ehdittiin metallia ottaakin. Mutta kun vihdoin havaittiin, että seuraavat materiaalinhankintatoimet saattavat viedä laivan kelluntakyvyn, sitä yritettiin siirtää lähemmäs rantaa. Tämä toimenpide hajotti laivan ennen kuin se saatiin liikkeelle ja sukellusvene upposi keskelle lahtea.
Eli ei ole täyttä varmuutta, mitä rantoja uponnut vene oli puolustanut, mutta muistomerkki on kuitenkin avannut meille palan Neuvostoliiton teollisuushistoriaa. Kiitoksen Jelena Mihailovna Kornitsenkolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita