maanantai 13. helmikuuta 2017

Kotka / Maria Purpur

Kotkan Isopuistossa sijaitsee hemmetin iso ja upea Pyhälle Nikolaokselle pyhitetty kirkko, joka on Kotkan vanhin rakennus. Senkin kohtalo oli vaakalaudalla Krimin sodan aikana heinäkuussa 1855. Tuolloin näet englantilaiset laivasto-osastot päättivät aiheuttaa tuhoa ja harmia venäläisille tuhoamalla Kotkan kaupungin, polttaen ja tuhoten kaupungin linnoitukset ja rakennukset. Liki ainoana rakennuksena jäi pystyyn Pyhän Nikolaoksen kirkko. Kirkon säilymiseen vaikutti Maria Purpurin toiminta.
Maria Purpur

Maria Purpur oli vanha äreä mummo, joka oli oikealta nimeltään Maria Feodorova tai Purpurskaja, kuten häntä kutsuttiin. Hän oli everstin leski, joka asui pienessä vaatimattomassa mökissä kirkon läheisyydessä. Asukkaiden paetessa vihollisten tuhotoimia, jäi Maria yksin kaupunkiin kohtaamaan vihollisen. Mitä sen jälkeen tapahtui, niin siitä on kaksi eri versiota. Joko Maria löytyi omasta mökistään ja siirrettiin tavaroineen kirkkoon, mikä jätettiin tuhoamatta. Toisen version mukaan Maria olisi löydetty kirkosta ja hän olisi puolustanut sitä kaikin keinoin, jolloin viholliset olisivat heltyneet....

Olkoon tarinoista kumpi tahansa oikein tai väärin, niin eihän sillä ole merkitystä. Tarina on joka tapauksessa hyvä! Niinpä onkin oikein, että hän on saanut oman muistomerkin kirkon edustalle. Patsashankkeen laittoi alulle kunnallisneuvos Anna-Liisa Linkola ja myöhemmin perustetun patsastoimikunnan vetäjänä toimi Anja Sirola.
Taiteilijakin on ikuistanut nimensä pronssiin

Patsaan suunnitteli ja käsittääkseni myös valmisti Juta Eskel. Pronssisen patsaan paljastamispäivä oli 26.9.1999 ja nyt Maria voi vahtia kirkon säilymistä jatkossakin oikealta paraatipaikalta.
Patsashanke sai taakseen lukuisia tukijoita

1 kommentti:

  1. Kiva tietää.Olimme äsken paikalla ja googletin lisätietoja.Mielenkiintoinen tarina!

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita