keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Kouvola / Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki

Tämä on se kohde, jonka jätin aiemmin kuvaamatta, koska näitä on joka paikassa. Tällä samaisella reissulla kuvasin muuten pari muutakin vastaavaa muistomerkkiä, jotka olin jättänyt aiemmin kuvaamatta. Tarkoitukseni oli siis jättää blogissani muistomerkkejä esittelemättä, mutta onneksi tulin toisiin ajatuksiin!
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki

Valkealan kirkon vierustalta löytyy siis Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, minkä Valkealan Karjalaisseurat paljastivat Valkealan kirkkomaalla 24.6.1954. Nämä kotinsa menettäneet karjalaisethan menettivät yhteyden entisiin Karjalan hautausmaille haudattuihin esivanhempiinsa. Ainakin 50-luvulla kukaan ei edes uskaltanut ajatellakaan, että ajat muuttuisivat ja pääsy vanhoihin kalmistoihin tuli taas mahdolliseksi. Ilmeisesti tähän viittaa myös patsaan teksti: "Tutkimattomat ovat herran tiet". Pääasia kuitenkin, että nämä muistomerkit toivat heille lohtua.
Muistomerkki

Puheen muistomerkin paljastustilaisuudessa piti Säkkijärven kappalainen Heikki Immonen. Patsaan luovutuspuheen Valkealan seurakunnalle pitivät Santeri Hyypiä, Tauno Häkämies ja Jalmari Lahti. Patsaan otti vastaan rovasti Julius Utriainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita