sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Salmi / Salmin sankarihautausmaa

Oli aika jättää Salmin luterilaisella hautausmaalla vainonneet hötiäiset ja paarmat taakse ja jatkaa matkaa kohti seuraavia kohteita. Ensimmäiseksi suuntasimme Salmin aikaa uhmaavalle ortodoksikirkolle, joka huhupuheiden mukaan olisi tarkoitus kunnostaa entiseen loistoonsa, mutta veikkanpa ettei sitä tule koskaan tapahtumaan. Eikä se ole enää mahdollistakaan, koska toin yhden tiiliskiven raunioista omaan kotiini muistoksi tästä roadtripistä.

Minulla on ollut tapana keräillä eri paikoista pieniä muistoesineitä, joilla olen "koristellut" kotiamme. Omien isoisovanhempien kotipaikalta toin pariin otteeseen tiiliskiviä oman takan päälle ja muitakin esineitä on kertynyt, kuten Summasta ruosteista piikkilankaa, Vahvialasta metsiköstä löytämäni ruosteinen ovenkahva ja Kuukaupin sillalta löytämäni ruosteinen ankkuri. Muutenhan näistä matkoista ei ole jäänyt muistoksi kuin bensalasku ja tyhjä rahapussi!

Koska Salmin ortodoksikirkko on kohde, jonka kuviin törmää monessa paikassa netissä, niin pakkohan minun oli päästä sitä katsomaan, vaikka se onkin blogissa jo aiemmin esitelty. Pakko sanoa, että rauniot olivat vaikuttavat ja vaaralliset. Tiiliä putoili jostain korkeuksista alas paikalla ollessamme, joten eipä tullut ihan joka kolkkaa tutkittua, tornista puhumattakaan... Täällä kannattaa noudattaa suurta varovaisuutta ja hullunrohkealle voi käydä kalpaten....
Onhan tuo aikanaan ollut ihan saakelin komea

Kirkko oli kuitenkin nopeasti katsottu ja oli aika siirtyä seuraavalle kohteellemme eli Salmin sankarihaudoille, jotka olivat ensin paikkana käytössä jo vuonna 1918. Tuolloin paikalle pystytettiin komea kivinen monumentti, joka oli ketjuilla ympäröity. Se katosi jonnekin historian hämäriin jatkosodan jälkeen, joten se voi olla missä tahansa, koska venäläisillä oli tapana ottaa niitä omaan uusiokäyttöön. Uskoisin Salmilaisten pitäjäseuran yrittäneen sen jäljittämistä, mutta ilmeisesti turhaan?
Salmin sankarihautojen muistomerkki

Vainajia muistetaan vieläkin

Muistomerkin laatta

Ortodoksien risti seisoo sankarien keskellä

Sotavuosina tähän Salmin sankarihautaan laskettiin nelisensataa sankarivainajaa, joiden haudoilla oli valkoinen risti. Ristit ilmeisesti katosivat venäläisten haudatessa 800 omaa kaatunuttaan Salmin sankarivainajien päälle. Jostain kumman syystä se lienee ollut ainoa paikka, mihin vainajia pystyi hautaamaan. Lienee Karjalan korvissa liian vähän tilaa? 
Venäläisten vastaava

Lienevätkö yhteistyötä, koska ovat samanlaiset?


Paikalla on nyt sekä suomalaisten että venäläisten muistomerkki tällä samalla alueella. Salmin sankarivainajien muistomerkki on Salmin pitäjäseuran pystyttämä vuonna 1992. Venäläisten monumentista en tiedä, enkä ole erikoisemmin kiinnostunutkaan....

Matka jatkui ja seuraavaksi oli tarkoitus löytää venäläinen lentokone....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita