tiistai 14. toukokuuta 2019

Uuksu / Uuksun 1918 muistomerkki*

Roadtripin seuraava kohde löytyy nyt todella läheltä. Sankarihaudoilta ei tarvitse kävellä kuin parikymmentä metriä, niin olemme perillä tämän päivän kohteella. Viime kesänä tuo matka tuntui nälkäisistä matkamiehistä lähes maratonilta, mutta kaikesta selvittiin. Niin tästäkin siirtymätaipaleesta. 
Uuksun 1918 muistomerkki


Yksi harvoista suomalaisten haudoista

Muistomerkki oli aikoinaan aidalla ympäröity


Monumentti uhmaa aikaa

yhdestä nurkasta puuttuu aimo pala

Minusta tämä on upea!

Kyseessä on Uuksun valkoisten kaatuneiden muistomerkistä, joka paljastettiin Uuksun hautausmaalle 19.8.1934. Ajankohta on mielestäni melkoisen myöhäinen, koska yleensä nämä pystytettiin jo 1920-luvun alkuvuosina. Ilmeisesti myöhäiseen ajankohtaan on ollut syynsä, mutta minä en tiedä niistä mitään. Joka tapauksessa kyseessä pn ihan hemmetin komea muistomerkki, jollaisia ei ole vertailukohtaa blogissani. Tai jos on, niin en jaksa muistaa kaikkien liki 1700 kohteen joukosta sellaista!




Muistomerkki on muurattu mukulakivistä pienen talon muotoiseksi ja sen huipulle on laitettu pyramidimainen kattorakennelma, jonka kruunaa huipulle asetettu kivinen pallo. Muistomerkin yhdellä sivulla on ollut risti ja toisella kantilla laatta, missä oli kuuden uuksulaisen sankarivainajan nimet, mutta nuo ovat aikojen kuluessa kadonneet. On jo pieni ihme, että se on vieläkin pystyssä, koska siitä puuttuu yhdestä nurkasta melkoinen palanen.

Monumenttia ympäröi aikoinaan matala kivinen muuri, jonka päälle oli kiinnitetty tolpat, joiden kautta kulki kettingit ympäröiden hauta-alueen. Nyt ketjut ovat kadonneet. 
ja loppuhan meni pelleilyksi

silmissä taitaa kiilua Sortavala ja ruoka!

Muistomerkissä oli mainittuna noiden kuuden vainajan nimet, joten kerrottakoon nekin. He olivat: Pekka Jouhki, Aleks Semi, Vilho Koverskoi, Vasili Kettu, Feodor Tunninen ja Nikolai Bogdanoff. 

Päivitys 20.7.2019
Assistentti Pirhonen hankki alla olevan kuvan VK:n Pitkäranta ryhmästä. Kuvan on laittanut sivustolle Olga Kolomeets.
Tältä muistomerkki näytti vamistumisensa jälkeen....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita