Kyllä osaa vi***taa! Tulin just kotio SaiPan pelistä ja nyt alkaa luottamus SaiPan kevään 2016 mitaliin olla koetuksella. Ainakin kilpi on ottanut osumaa ihan huolella viime aikoina, kun kaikki jyrää meidän pojat. Jotain ihan oikeasti tarttis tehdä, ainakin kaivaa ne työhaalarit esiin ja lopettaa tuo vetelehtiminen ja näennäinen pelaaminen. Fakta on ettei SaiPa voita tässä sarjassa peliäkään lepsuilulla, vaan tarvitaan jämäkkää asennetta kuten muussakin työelämässä.
Hugo Simbergin syntymätalo |
Vaan siirrytään nyt vähän iloisempiin asioihin. Tämä kuukausi on ollut Willimiehen jäljillä blogissa melkoisen vilkas, koska olen tyrkkinyt kirjoituksia julkisuuteen ihan saakelisti. Lisäksi lehtijuttu Lappeenrannan uutisissa osui alkukuukauteen. Vaikka poltinkin käämini kyseisen läpykän toimittajaan, niin mitäs siitä....julkisuutta se on surkeakin lehtijuttu! Lisäksi julistimme lukijoille kilpailun, jossa on poikkeuksellisesti tarjolla palkintokin. Jonkun verran on mielenkiintoa herättänyt tuokin, mutta melko laimeasti kuitenkin. Nyt onkin aikaa ENÄÄ kaksi kuukautta osallistua tähän kilpailuun. Koittakaahan aktivoitua, niin kenties juuri sinä pääset reissuun? Joka tapauksessa kaikki edellä mainittu sai aikaan sen, että kaikkien aikojen suurin lukijamäärä on jo rikkoutunut, joten kiitokset kaikille lokakuun aikana sivustolla piipahtaneille.
Loputtoman alkuintron jälkeen siirrytäänkin Haminaan, mistä löytyy liki pinkinvärinen kivitalo, missä syntyi yksi Suomen maalaustaiteen suurimmista nimistä, Hugo Simberg. Tyylinään hän käytti symbolismia ja hän oli yksi tärkeimmistä tyylisuunnan edustajista. Hänen töissään oli usein hahmoina pirut, kuolema ja luonnonnäyt, mutta kyllä hän osasi toki muutakin.
Muistolaatta talon seinässä |
Vaikka Simberg syntyikin Haminassa, niin opintonsa hän aloitti Viipurissa. Hänen nuoruusajan teoksensa henkivät jo että hänen tyylisuuntansa on symbolismi. Kehittyäkseen symbolismin alalla, hän otti yhteyttä alan suurimpaan nimeen Akseli Gallen-Kallelaan, jonka oppipojaksi hän siirtyikin vuonna 1895. Tämä avasi Simbergille uusia ovia, koska Gallen-Kallela rohkaisi häntä vielä vahvempaan ilmaisuun.
Hänen kenties tunnetuin teoksensa Haavoittunut enkeli, mikä valittiin vuonna 2007 Maammetauluksi, on yksi maamme kuvataiteen merkittävimpiä teoksia. Vaikka Simberg onkin maalannut muun muassa kirkkoihin katto- ja lasi- sekä seinämaalauksia, niin hänen symbolistiset teoksensa ovat kaikkein tunnetuimpia. Valitettavasti taiteilijan ura päättyi jo melko nuorena vuonna 1917.
Hugo Simberg vietti kesäisin paljon aikaa Säkkijärven Niemenlautalla, Google ainakin löytää muutamia kuviakin sieltä. Osa teoksista onkin saanut vaikutteita tuosta ympäristöstä.
VastaaPoista