tiistai 16. heinäkuuta 2019

Barany / Raskaspatteristo 1 muistomerkki*

Taas kerran assistentti Pirhonen on kaivanut omilla suhteillaan esiin yhden suomalaisten pystyttämän muistomerkin, tällä kertaa Syvärijoen tuolta puolen. Joskus ihmetyttää, että miksi joku vaivautuu pystyttämään muistomerkin enemmän kuin syrjäiselle paikalle, jotta siitä ei kukaan tiedä mitään? Luulisi olevan tärkeää ilmoittaa muistomerkistä edes jollekin, jotta muillakin asiasta kiinnostuneilal olisi mahdollisuus löytää tämä muistomerkki ja käydä jopa paikalla! 
Raskaspatteristo 1 muistomerkki (Kuva Aleksei Turiev)

Tällä kertaa omat tietoni tästä muistomerkistä ovat jälleen kerran enemmän kuin vaillinaiset, mutta jotain sentään osaan tästä kertoa. Raskaspatteristo 1 perustettiin Kurikassa ennen jatkosotaa ja sitä käytettiin ylipäällikön reservinä, jota voitiin siirtää sinne, missä sitä eniten tarvittiin. Joukon sotaretki alkoi Värtsilästä ja eteni muiden mukana kohti Äänislinnaa, minkä jälkeen osasto moottorivetoisine 155 H 17 tykkeineen siirrettiin Karhumäkeen ja Maaselän kannakselle.
Kuva Aleksei Turiev

Asemasodan alkaessa osasto siirrettin Baranyn ja Konselän alueelle, mistä se tuki Goran alueen kiivaita taisteluita. Kesäkuussa 1944 patteristo siirrettiin Talin-Ihantalan alueelle, mistä osasto siirtyi Luumäelle, jossa joukko-osasto purettiin ja kotiutettiin marraskuussa 1944.

Muistomerkin tarkka sijainti, pystyttäjä ja paljastusvuosi ovat itselleni täysin tuntemattomat.

Päivitys 26.7.2019
Sain blogiini tiedon Arto Ojaselta, minkä liitän alapuolelle muokattuna: 

Asiani koskee kuitenkin pari vk sitten julkaistua Raskas Patteristo 1:n (tämä siis on oikea kirjoitusasu, laatassakin on väärin) muistolaattaa Syvärillä. Tykistöhistorian harrastajana arvasin kuka on sen sinne puuhannut. Asialla oli Etelä-Pohjanmaan maanpuolustusjärjestöt. Juhlallinen paljastaminen tapahtui 2012 jolloin 50 henkilöä Pohjanmaan maanpuolustusväkeä seurasi tilaisuutta paikan päällä.

Valitettavasti heillä ei ollut GPS mukana joten tarkempaa sijaintitietoa ei ole kun Baranin kylän lähellä. Ei myöskään tietoa muistolaatan nykykunnosta. 

Blogin tekstiä voit halutessasi täydentää seuraavalla:

Raskas Patteristo oli 12 tykkiä, määrävahvuudessa noin 50 autoa sekä yli 500 miestä käsittänyt organisaatio. Tämä lyhennettynä Rs Psto 1 kuului wikitiedosta poiketen Päämajan alaisuuteen ainoastaan liikekannallepanosuunnitelmissa. Niissä ei kaikille sotajoukoille määrätty toiminta-aluetta. Milloinkaanhan ei voi tietää, millainen sota meille tulee.


Päämajalla (Mannerheimilla) ei siis ollut mitään tykistöreserviä vaan sotatoimien alettua kuului RsPsto 1 aina jonkun divisioonan tai armeijakunnan alaisuuteen. Suurhyökkäys kesäkuussa 1944 osoitti, että olisi kyllä pitänyt olla. 

1 kommentti:

  1. Kommentti, että laatan teksti on kieliopillisesti oikein. Useampiosaisissa nimissä vain nimen ensimmäinen osa kirjoitetaan isolla alkukirjaimella ja muut osat pienellä, paitsi jos nimenosana on erisnimi:

    Puolustusvoimien pääesikunta
    Karjalan prikaati
    Utin jääkärirykmentti
    Satakunnan tykistörykmentti

    http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/haku/puolustusvoimat/ohje/219

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita