perjantai 19. heinäkuuta 2019

Heinjoki / Sankarivainajien muistolaatta

Kiertokävelymme Heinjoen kirkon mäellä jatkuu ja kirkon alttarin kohdalle pystytetyn muistomerkin välittömässä läheisyydessä sijaitsee seuraava kohteemme. Kyseessä on Heinjoki-säätiön vuonna 1994 paljastamasta muistomerkistä, joka toimii vuosien 1918 ja 1939 - 1944 sankarivainajien muistomerkkinä. Kyseisellä muistomerkillä on myös oma historiansa, joka ansainnee tulla mainituksi.
Muistomerkki sijaitsee kirkon alttarin ja hautausmaan kiviaidan välissä


Neuvostoliiton romahduksen jälkeen tuli taas mahdolliseksi käydä Heinjoella, kuten muissakin luovutetun Karjalan pitäjissä. Ensimmäiset kävijät havaitsivat kirkon kadonneen ja eipä siellä ollut paljon muutakaan jäljellä. Jo välirauhan aikana paikalta oli kadonnut vuoden 1918 sankarivainajien muistomerkki, minkä he olivat siirtäneet omalle sankarihaudalleeen. Myöhemmmin se koki katoamisilmiön!

1918 sankarivainajien muistomerkin jalustaan kiinnitetty laatta

Nyt kuitenkin 1990-luvun alussa suomalaiset löysivät tuon 1918 sankarivainajien muistomerkin jalustan ja siirsivät sen alkuperäiselle paikalle. Myöhemmin eli siis vuonna 1994 siihen kiinnitettiin muistolaatta kunnioittamaan kaikkien itsenäisyytemme aikana kaatuneita heinjokisia sankarivainajia.

Muistolaatassa on koskettava runo:  "Me olemme kansana kasvaneet, ajan uutehen ajan koittoon, elon myrskyjä silmin katselleet ja yhtyneet surujen soittoon"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita