maanantai 15. heinäkuuta 2019

Asbest / Sotavankien muistomerkki

Sinänsä huvittavaa, että suomalaiset käyvät pystyttämässä muistomerkkejä sotavankeudessa menehtyneille suomalaisille eri puolille laajaa Venäjän maata, mutta kuvia näistä muistomerkeistä ei löydy, eikä niiden tarkkaa sijaintiakaan kerrota missään. Tämänkin muistomerkin pystytti aikoinaan sotavainajien muiston vaalimisyhdistys, mutta heidän antamansa informaatio on seuraava: "Jekaterinburgin kaupungista noin 100 km koilliseen sijaitsevalla nykyisellä kaivosalueella Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen paljastama muistomerkki sotavankileirissä no 84 menehtyneille suomalaisille sotilaille (1998)"
Asbestin sotavankien muistomerkki(julkaisulupa saatu VK:n Asbest-ryhmän moderaattorilta)


Veikkaanpa, että tällä ennakkotiedolla ei kovinkaan moni lähtisi omatoimimatkalle Asbestiin! No, en lähtenyt minäkään vaan julkaisen assistentti Pirhosen paikallisilta pyytämän kuvan tästä muistomerkistä. 

Sen verran löysin vielä lisää tietoa tästä muistomerkistä, että se on Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen ensimmäinen muistomerkki ja se paljastettiin 60:n menehtyneen suomalaisen sotilaan muistoksi 2.9.1998.

Lisääkin irrallista nippelitietoa onnistuin kaivamaan vielä esiin. Nykytiedon mukaan tämän Sverdlovskin alueen leireillä oli vuosina 1942-1943 noin 160 suomalaista, joista menehtyi 78 jatkosodassa vangiksi jäänyttä. Heistä valtaosa menehtyi Monetno - Losinovskin turvesuotyömaalla. Tänne on tarkoitus hankkia myös uusi muistomerkki lähivuosien aikana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita