lauantai 20. heinäkuuta 2019

Heinjoki / Sankarivainajien muistomerkki

Saakelinmoinen helle sai meidät kiirehtimään lähtöä Heinjoelta kohti Viipuria, mutta vielä oli tehtävää jäljellä. Kirkonmäellä on vielä kolmaskin muistomerkki, joka meidän piti kuvata. Toki halusimme myös tutkia venäläisten käyttöön ottamaa hautausmaata, jotta löytyisikö sieltä yhtään suomalaisia vanhoja hautakiviä. 
Heinjoen sankarivainajien muistomerkki on mäntyjen katveessa

Aivan entisen kirkon vieressä on sitten viime sotien sankarivainajien muistomerkki. En tiedä, onko se oikeasti sankarihautojen kohdalla, mutta näin olettaisin. Sen on suunnitellut Lassi Jaarinen Heinjoki-säätiölle. Muistomerkki on vanhan Heinjoen kirkon pystyynnostettu peruskivi, mihin on kiinnitetty muistolaatta 40 sodissa kaatuneen sankarivainajan muistolle.

Muistomerkin laatta


Mielenkiintoista on se, että omilla sivuillaan Heinjoki-säätiö mainitsee, että muistomerkki olisi paljastettu vuonna 1999, mutta muistomerkin laatta kertoo vuodesta 1998. No, eipä tuolla ole suurempaa merkitystä!
Alueella on venäläisiä hautoja

Vanhat kirkonmäelle vievän reitin porttikivet ovat vielä paikallaan

Näitä pitkin on aikoinaan noustu kirkonmäelle

Lopun aikaa tutustuimme venäläisten hautausmaahan, mutta löytyihän sitä muitakin jäänteitä vanhoista ajoista. Vaan sitten oli aika jättää Heinjoki taaksemme, mitä nyt paluumatkalla havaitsin isoon kiveen tehdyt kaiverrukset ja oli pakko käydä sekin kuvaamassa. Tarkkaa paikkaa en osaa sanoa, mutta jokunen kilometri Heinjoen risteyksestä Viipurin suuntaan kuitenkin...

Vihreä Suzuki kuljetti meitä tällä reissulla
Mystinen kivi kaiverruksineen on aivan tien laidassa


1927, mitähän mahtaa tarkoittaa?

Kiveen on kaiverrettu neliskanttinen kuvio ja siinä on vuosiluku 1927. Osaisikohan joku selittää, mistä on kyse?

2 kommenttia:

  1. Tämä täytynee olla ns. numerokivi Kurvilan kylässä? - Sopisi kuvioon. Liekö siinä muita numeroita kuin vuosiluku? Vuonna 1927 valmistui Heinjoen kunnan läpi Viipuri - Äyräpää -maantie, minkä muistoksi hakattiin aivan tien vieressä olevan kiven kylkeen merkintöjä. Vuonna 1938 samainen tie numeroitiin kantatieksi nro 62 (Viipuri - Metsäpirtti). Se oli osa niin kutsuttua "Viipurin viuhkaa", eli yksi tie Viipurista alkunsa saavien valta- ja kantateiden joukossa.

    VastaaPoista
  2. Hei, jotain tiehen liittyvää merkintää minäkin ajattelin. Olen varma, että osuit oikeaan, kerta tie on valmistunut 1927. Kiitos tiedosta!

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita