tiistai 30. heinäkuuta 2019

Pitkäranta / Ortodoksihautausmaan muistomerkki

Lauantaiaamu ja kello 8.10. Volvo parkissa paikallisen rengasliikkeen pihalla ja takarengas tyhjänä! Korjaamo on tietenkin suljettu, mutta ystävällinen paikallinen ohikulkija soitti rengasukolle kotiin ja pyysi saapumaan töihin, koska asiakkaat odottivat.... Melko pian ukkeli saapuikin paikalle ja avasi pajansa ovet, mistä paljastuikin melkoisen modernit vehkeet. Ei muuta kuin Volvo tunkilla ylös ja reikää paikkaamaan. Kaveri olikin melkoisen nopea työssään ja ei aikaakaan, kun Volvo olia taas valmis lähtemään tien päälle tubelesspaikka renkaassa. Kaikki oli taas hyvin, eikä kellokaan ollut vielä liikaa. Kerkeäisimme hyvin hoitaa päivän kuvaukset, jos vaan kohteet löytyisivät iisisti!
Aamu alkoi rengasrikolla
Homma alkaa olla valmis...

Keula siis taas tielle ja kohti Pitkärannan pohjoispuolella sijaitsevaa Pitkärannan ortodoksihautausmaan muistomerkkiä, jonka pitäisi löytyä helposti, siitä olin varma.... Helpostihan tuo löytyikin ja mikä yllätys, saman kiven juurella oli toinenkin suomalaismiesporukka. Enää en jaksa muistaa, mistä he kaikki olivat kotoisin, mutta ainakin yksi oli Luumäeltä. Siis pitkälle pitää mennä löytääkseen etelä-karjalaisia!
Pitkärannan ortodoksihautausmaan muistomerkki


Muistomerkki oli kiveen kaiverrettu teksti ortodoksiristeineen ja sijainti aivan tien vieressä, joten se löytyi helposti. Paikalla olleesta hautausmaasta oli jäljellä melkoisen vähän, mutta joitakin ristejä ja hautakiviä oli jäljellä. Tosin sammaloituneena ja maahan kaatuneina, mutta tallella kuitenkin. 
Teksti on vielä luettavissa

Maahan kaatunut/kaadettu hautakivi

Paikalla oli suomalainen miesporukka


Risti uhmaa aikaa

Tämän muistomerkin paljastusajasta ja tekijöistä minulla ei ole tietoa, mutta veikkaisin niiden tekijäksi jotain paikallista kivifirmaa, koska nämä Pitkärannan kohteet olivat kaikki samalla tavalla tehtyjä ja näyttivätkin samalta. Toimeksiantaja on takuulla joku Pitkärannan pitäjäseura tai joku sellainen...

Nyt oli kuitenkin taas aika jatkaa matkaa. Ilkka päätti, että emme mene asfalttitietä, joka oli alkuperäinen suunnitelmamme, mutta me päätimmekin mennä oikotietä Nietjärven taistelupaikkojen kautta....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita