sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Valkeasaari / JR1 muistomerkki

Viime kesänä olin tulossa poikani kanssa kotiin Pietarin futiksen MM-kisoista, kun päätin käydä bongaamassa tämän muistomerkin. Takuulla olisin sen löytänytkin, koska ohjeet olivat kohtuullisen hyvät, mutta aina kaikki ei mene kuin Strömsössä. Kohdalle osui nimittäin oikea monsuunisade ja eihän siinä auttanut kuin odotella sen loppumista. Tietenkään tuolloin se ei osoittanut ollenkaan loppumisen merkkejä, joten emme vaan viitsineet jäädä sitä odottelemaan, koska päätin tulla paikalle vielä uudelleen.
JR1 muistomerkki Valkeasaaressa

Uudelleen käyntiä ei sitten koskaan tapahtunut, koska assistentti Pirhonen oli matkalla Pietariin huhtikuun puolessavälissä tänä keväänä, joten minähän pakotin Ilkan kiertämään tämän paikan kautta. Onneksi assistentti on viime aikoina innostunut tästä hommastani ja lupautui käydä paikalla kuvaamassa kohteen. Kaiken lisäksi piti vielä sanansa.....


Valkeasaari, missä tämä muistomerkki sijaitsee, ei ole koskaan ollut Suomen aluetta, vaikka inkeriläisaluetta onkin ympärillä. Syy JR1 oleiluun alueella on se, että jatkosodan hyökkäysvaiheessa rintamalinjaa "oikaistiin" Laatokalta Lempaalan kautta Valkeasaareen. Syy yli pelkästään puolustuksellinen helpommin puolustettavan maaston takia.  

Jalkaväkirykmentti 1 perustettiin Lemillä Lahnajärven rannoilla jatkosotaa varten ja Lahnajärvellä onkin merkittävä rooli tämän lemiläisten pystyttämän muistomerkkihankkeen onnistumisessa. Byrokratia vei oman aikansa, mutta lemiläisten onneksi siinä auttoi Mihail Bistrov, jolla on kesämökki Lahnajärven rannalla. Ilman Mihailia hanke olisikin saattanut jäädä toteutumatta. 
Muistomerkin laatta

lemiläistä työtä

Asiaa hankaloitti asiointi Vselolodzikin raionin viranomaiset. Lopulta Mihailin avulla paikallinen päällikkö vetäisi nimen asiakirjaan ja hanke saattoi alkaa etenemään. Lupia tosin vielä saada hankittua monilta muiltakin viranomaisilta, mutta lopulta kankea byrokratia antoi periksi.  

Muistomerkin paikan valinta osoittautui vielä yllättävän hankalaksi, koska alueella ei suuremmin kiviä ole. Pari päivää lemiläiset etsivät sopivaa paikkaa ja löytyihän se, kun kovasti yrittää. Lopulta paikaksi valikoitui paikka, josta on sodanaikaiseen etulinjaan Mottorin mutkaan parisen kilometriä. Täältä löytyneeseen luonnonkiveen lemiläiset kiinnittivät lemiläistä työtä olevan valurautaisen muistolaatan kuudella pultilla ja pikasementillä kiveen kiinni. Muistolaatan valoi Pekka Rautiainen ja  suhteellisen neutraalin tekstin siihen kaiversi Juha Happonen.

Muistomerkin paljastamisessa ei nähty paikallisia vieraita pyynnöistä huolimatta, mutta vartiossa seisoivat lemiläiset Jarmo tölski ja Timo Metsola, molemmat JR1 jälkipolvien edustajina. Muistomerkki paljastettiin JR1 Perinnekillan toimesta 9.6.2004.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita