perjantai 26. heinäkuuta 2019

Pälkjärvi / Pälkjärven luterilainen kirkko

Toukokuinen perjantai. Työpäivä alkoi kotosalla pukeutumalla pukuun ja kravattiin, jotka ovat itselleni mitä vastenmielisimmät asusteet, mutta minkäs teit.... Olin tuolloin viimeistä viikkoa Lauritsalan koulun 9D-luokan luokanohjaaja ja meillä oli juhlapäivä. Olihan oppilaille tuolloin koulussamme jo perinteinen juhlalounas, mikä vaatii vähän juhlavampaa pukeutumista. Niinpä siis puku päälle ja töihin. Auton takapakaasissa oli tosin jo odottamassa viikonlopun kuvausreissun tarvikkeet. Niinpä odottelin ajan kulumista ja hetkeä jolloin pääsisin kotio vaihtamaan vermeet reissukamoihin.
Perjantai 24.5.2019 klo 11.30
Perjantai 24.5.2019 klo 14.30

Lopultakin tuo odottamani hetki tuli ja kurvailin tuhatta ja sataa kotiin Williladyn kanssa. Pikainen vaatteen vaihto ja kaffekupponen lärviin ja edessä olisi ajomatka Tohmajärvelle, missä hyppäisin assistentti Pirhosen kyytiin. Edessä olisi miesporukalla heitetty reissu Laatokan Karjalaan. Eihän siinä muuta kuin pikainen starttikuva pihamaalta ja kohti Tohmajärveä. Tuossa vaiheessa en vielä tiennyt, että autoni päätti heittäytyä hankalaksi matkalla. Se näet savutti ajoittain aivan järkyttävästi. No, Tohmikselle pääsin kumminkin temppuilevasta EGR-venttiilistä huolimatta.

Hyppäsin assistentin Volvon kyytiin ja suuntasimme Värtsilän raja-asemalle, missä olimmekin melko kauan jumissa. Rajanylityksen jälkeen nauttimme pikaisen kenttälounaan ja jatkoimme matkaa. Koska kello oli tässä vaiheessa jo melkoisesti, päätimme kuvata vain yhden kohteen perjantaina ja kiirehtiä majapaikkaamme Pitkärantaan. Lauantaista tulisi työn täyteinen päivä....

Yhden pysähdyksen taktiikalla valitsimme Pälkjärven kirkon pysähdyskohteeksemme. Niinpä Volvo sai kiidättää meidät sinne pitkin hyvää tietä. Entisen Pälkjärven alueelle saavuttuamme huomasimme, kuinka tärkeää on kunnon pohjatyö. Löysimme perille näet heti, eikä perinteistä hakemista ollut tällä kertaa mukana ollenkaan...
Pälkjärven kirkon mäki

Paikalla on enää vanhat portaat, mihin on maalattu tieto portaiden alkuperästä


Toisetkin kirkon portaat ovat vielä jäljellä

Kirkonpaikka sijaitsee sähkölinjalla

Näppäilimme nopeasti kuvat hämärtyvässä illassa ja suuntasimme kohti huippulaadukasta Hotel Belye Mostya. Hotelli ei sitten meinannut heti löytyäkään kerrostaloaalueelta, mutta löytyihän meidän(minun...) varaamamme 8€ maksanut majapaikkamme lopulta!
Pitkärantaan mennessä tietyöt hidastivat menoa

Läskelän idylliä

Majapaikkamme Hotelli Belue Mosty.....White bridges! 

Pitkärannan yöelämä oli melkoisen vilkasta

Niin, muutama sananen vielä Pälkjärven kirkosta! Ensimmäisen kerran vanhoissa asiakirjoissa Pälkjärvi mainitaan vuonna 1500 verokirjoissa. Tuolloin alueella oli muutamia taloja ja väestö ortodokseja.Luterilainen seurakunta perustettiin Stolbovan rauhan jälkeen ja jo vuonna 1632 Pälkjärvellä oli oma kirkkoherra. Uudenkaupungin rauha vuonna 1721 aiheutti muutoksia siirtyneen rajan takia. Pälkjärvestä muodostettiin 1727 Tohmajärveen kuuluva kappeli, kunnes 1794 siitä syntyi Pälkjärven seurakunta.
Laadukkaan majapaikan saa 8 eurolla

Konjakilla Pitkärannan autioilla kujilla

Pälkjärvellä on ollut kolme kirkkoa, joista ensimmäisestä ei tiedetä yhtikäs mitään ja tiedot toisestakin ovat melko vajavaiset. Sen rakentamisvuosi oli 1764 ja se paloi maan tasalle 1858. Oli siis aika rakentaa kolmas, joka siis on tämän päivän postauksen kohde. 

Kolmas kirkko rakennettiin Pälkjärven Iljalan kylään ja se otettiin käyttöön vuonna 1869. Kirkon, eikä kellotapulin rakentajista ole säilynyt tietoa. Joka tapauksessa puukirkko seisoi ylväänä mäen päällä aina vuoteen 1940 asti. Se näet luovutettiin täysin ehjänä talvisodan jälkeen venäläisille, jotka olivat purkaneet sen maan tasalle välirauhan aikana. Kirkosta puretut hirret oli viety Pälkjärven mielisairaalan pihalle jotain tuntematonta tarkoitusta varten...

Löytämäni pikkutiedon mukaan suomalaiset olisivat siirtäneet hirret Kurikkaan Pohjanmaalle kansakoulun rakentamista varten. Sitä tieto ei kerro, että tehtiinkö koulua koskaan!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita